3.1 C
Brussel

Frankrijk dwingt sluiting islamitisch instituut IESH af

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Franse regering heeft het Institut Européen des Sciences Humaines (IESH) in de Morvan gesloten. Politiediensten vielen op 4 december het complex binnen. De autoriteiten beschuldigen de instelling van witwaspraktijken en het niet aangeven van buitenlandse financiering. Ze koppelen het IESH bovendien aan de Moslimbroederschap, een beweging met vaak bekritiseerde en controversiële invloed. Dat melden onder meer Le Parisien en PAL.

De autoriteiten vermoeden dat Qatar het IESH financieel steunt. Directeur Larabi Becheri ontkende dit tijdens een hoorzitting in de Franse Senaat. “We hebben nooit geld van de Moslimbroederschap ontvangen”, verklaarde hij toen. Het domein van 11 hectare biedt jaarlijks plaats aan 200 leerlingen. Het instituut geeft lessen in Koranstudie, islamitische theologie en Arabische taal, zowel fysiek als via afstandsonderwijs.

Franse autoriteiten haalden vergelijkbare gevallen aan om hun aanpak te onderbouwen. In 2019 sloten ze een andere IESH-campus in Saint-Denis vanwege een ‘veiligheidsrisico’. Begin 2024 zetten ze voorzitter Ahmed Jaballah uit naar Tunesië. Ze verweten hem illegaal verblijf en het veroorzaken van verstoring in de openbare orde.

Geschiedenis van controverse

Het IESH kent een geschiedenis vol controverse. In 1990 bouwde men de campus op grond van voormalig president François Mitterrand. Hij wilde er imams ‘op zijn Frans’ opleiden. Toch lijkt die visie volledig te zijn mislukt. Inmiddels koppelen velen de instelling aan de Union des organisations islamiques de France (UOIF). Deze groep, nu bekend als Musulmans de France, onderhoudt nauwe banden met de Moslimbroederschap.

Verder organiseerde het IESH-vakantiekolonies voor jongeren van 6 tot 17 jaar. Enkele jaren geleden stopten deze activiteiten omdat de organisatoren zich niet aan de regels hielden. Daarnaast uitte Europarlementariër Marion Maréchal van het Rassemblement National, de zusterpartij van het Vlaams Belang, ernstige zorgen. Ze stelde vast dat het IESH banden onderhoudt met Saoedi-Arabië. “De veiligheidsrisico’s zijn duidelijk”, verklaarde ze.

Diego Denie
Diego Denie
Diego Denie (Zottegem, 2006°) is student Rechten en Politieke Wetenschappen aan de KU Leuven Kulak en weekendredacteur voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen