6.3 C
Brussel

“Falend asielbeleid De Moor ook duidelijk voor Nederlandse justitie”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het beleid van Nicole De Moor (cd&v), staatssecretaris voor Asiel en Migratie, wordt zelfs afgekeurd tot in Nederland. Volgens een Nederlandse rechter en berichtgeving van De Standaard is de behandeling van asielzoekers in België in strijd met de mensenrechten. Het Vlaams Belang wijst naar de impotentie van de federale regering als het gaat over de instroom te beteugelen, waardoor er een chronisch opvangtekort is. “Een strenger asielbeleid is een menselijker beleid. Zonder effectief terugkeerbeleid en gecontroleerde grenzen zullen er asielzoekers op straat blijven slapen en steeds meer bijkomen.”

Asielzoekers die verblijven in Nederland mogen niet langer teruggestuurd worden naar België – als men bijvoorbeeld in België eerder een asielaanvraag indiende – omdat de Nederlandse justitie vindt dat er geen humane asielopvang in België mogelijk is.

Concreet gaat het over een Nigeriaanse asielzoeker/illegaal die woont in Nederland en al in Italië, Duitsland, Frankrijk en in 2021 ook in België om asiel had gevraagd. Volgens de Dublinregels kan dit echter niet. Je moet als asielzoeker blijven in het eerste EU-land waar je aankomt en daar een asielprocedure uitzitten. De man deed dat evenwel niet en verzette zich in Nederland dus tegen een uitzetting naar België. Dit omdat er in België zogezegd geen humane opvangomstandigheden zijn. De Nederlandse rechter gaf de Nigeriaan gelijk.

Pas reageert teleurgesteld, maar niet verrast

“Voor ons was het falende asielbeleid van Nicole de Moor (cd&v) al lang duidelijk”, reageert Kamerfractieleider Barbara Pas (Vlaams Belang) in een mededeling. “De Belgische overheid is immers al duizenden keren veroordeeld voor de overtreding van haar eigen wetgeving. De overheid en Fedasil werden in 2023 alleen al 2.545 keer veroordeeld tot het betalen van dwangsommen aan asielzoekers. Het is dan ook zeer pijnlijk dat de falende aanpak van De Moor al tot in het buitenland bekend is.”

Pas pleit daarom ervoor om de instroom drastisch te beteugelen en te verminderen zodat de asielopvang niet langer permanent onder druk staat en er weer plaatsen vrijkomen. “Wie een menselijk asielbeleid wil, pleit voor duidelijke grenzen”, luidt het. “De Moor weigert om ook maar iets te veranderen aan het opengrenzenbeleid. Zo zullen er bijvoorbeeld zonder effectief terugkeerbeleid asielzoekers op straat blijven slapen en steeds meer blijven bijkomen. Het is dan ook onbegrijpelijk dat hier, zelfs met een recordjaar op vlak van asielaanvragen zoals 2023 achter de rug, geen werk van wordt gemaakt en de rampzalige aanpak hetzelfde blijft.”

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen