16.9 C
Brussel

Vlaams Belang stemt tegen strengere EU-klimaatregels

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Gisteren vond in het Europees parlement een stemming plaats over zeven nieuwe klimaatregels, zo meldt onder andere De Standaard. “Het is een scenario dat enkel verliezers kent”, zeggen Europese parlementsleden Gerolf Annemans en Tom Vandendriessche. Het Vlaams Belang pleit dan ook voor een andere koers inzake klimaatbeleid.

De voornaamste verandering kwam uit de herziening van het EU-emissiehandelssysteem. Dit systeem zal nu uitgebreid worden naar particulieren. Voordien liet het enkel toe aan bedrijven om hun emissierechten te verhandelen.

Europees parlementslid Gerolf Annemans stelt dat deze extra CO₂-belasting de huidige inflatie verder zal doen toenemen. “Brandstof zal nu eenmaal duurder worden door deze klimaatbelasting. Dit zal niet enkel een effect hebben op transport of verwarming, maar ook bijvoorbeeld goederen die transport vereisen zullen hierdoor in prijs stijgen”, bemerkt Annemans.

Sociale Unie of transferunie?

De EU erkent deze problematiek ook en komt daarom met allerhande steunmaatregelen. “De EU zou echter zichzelf niet zijn als deze steun niet gepaard gaat met een versterking van de Europese sociale dimensie”, aldus Annemans. “Als men weet dat de Vlaming echter een van de grootste nettobetalers is aan de Unie, kan men er vanuit gaan dat deze ‘sociale Unie’ in werkelijkheid een transferunie zal zijn, van Vlaams belastinggeld naar de rest van de Europa.”

Verder komt de EU met enkele steunmaatregelen zoals het ‘sociaal klimaatfonds’. Dit klimaatfonds moet slachtoffers van de klimaatregels beschermen. Europees parlementslid Tom Vandendriessche noemt dit absurd. “Waarom zouden mensen minder uitstoten als ze toch gecompenseerd worden?”, vraagt Vandendriessche zich af. “De prijs is hoe dan ook voor de Europese belastingbetaler. Het is een scenario dat enkel verliezers kent.”

Geïnterviewd, maar niet uitgezonden

Naar aanleiding van deze stemming interviewde de VRT Europees Parlementslid Tom Vandendriessche. Ze zonden het interview echter niet uit. Vandendriessche reageerde terecht ontevreden op Facebook: “Ik gaf een reactie aan VRT over deze klimaatwaanzin. Maar die mocht u niet te weten komen want zond de regimepers helaas niet uit.” Ook op Twitter gaf hij het standpunt van het Vlaams Belang en de andere partijen duidelijk weer:

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen