6.6 C
Brussel

Ereloonsupplementen maken gezondheidszorg steeds duurder

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De recente Ziekenhuisbarometer van het Intermutualistisch Agentschap (IMA) onthult een zorgwekkende stijging in ereloonsupplementen die ziekenhuizen aan patiënten doorrekenen. In 2023 betaalden patiënten gezamenlijk 81 miljoen euro meer aan deze supplementen dan het jaar ervoor, wat neerkomt op een stijging van 13,1%. Dit betekent dat ereloonsupplementen nu 19% van de totale artsenerelonen uitmaken, tegenover 18,3% in 2022. Dat meldt De Standaard.

Opvallend is dat 44.431 patiënten meer dan 3.000 euro aan ereloonsupplementen betaalden voor een klassieke opname. Daarnaast moesten 2.789 patiënten zelfs meer dan 10.000 euro bijleggen, en 26 van hen betaalden meer dan 30.000 euro. Deze cijfers roepen vragen op over de betaalbaarheid en toegankelijkheid van de gezondheidszorg in België.

Patiënten betalen duizenden euro’s extra

De stijging van ereloonsupplementen is des te opmerkelijker gezien de ‘standstill’-afspraak die begin 2022 werd ingevoerd door federaal Minister van volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Deze afspraak moest ervoor zorgen dat ziekenhuizen een bepaald maximumpercentage aan supplementen niet zouden overschrijden. Echter, in de praktijk blijken ziekenhuizen deze limieten niet altijd te respecteren, waardoor de kosten voor patiënten blijven stijgen.

Freija Van den Driessche, Vlaams Parlementslid voor het Vlaams Belang, uitte haar bezorgdheid over deze situatie. Ze benadrukte dat ereloonsupplementen vooral in Brusselse en Waalse ziekenhuizen tot 300% kunnen oplopen, wat de zorg ontoegankelijk maakt voor veel Vlamingen. Ze riep op tot meer transparantie en een eerlijke verdeling van de kosten, zodat alle patiënten toegang hebben tot betaalbare gezondheidszorg.

Diego Denie
Diego Denie
Diego Denie (Zottegem, 2006°) is student in de Rechten en weekendredacteur voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen