14.3 C
Brussel

Engie-deal: Geloofwaardigheid Groen zakt nogmaals onder vriespunt

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De onderhandelingen tussen de Vivaldi-regering en Engie zijn afgesloten. Waar de regering en Engie spreken over een ‘hoeksteenakkoord’ zijn anderen heel kritisch over het eindresultaat, dat meldt De Tijd. Toch valt het weer op hoe minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) zichzelf op de voorgrond wil plaatsen. Terwijl ze in het verleden de verlenging van de kerncentrales demoniseerde, pronkt ze nu met de deal. Op VTM NIEUWS liet ze alvast verstaan plots grote voorstander te zijn van kernenergie. De geloofwaardigheid van Groen zakt nogmaals onder het vriespunt.

Donderdagochtend hebben de Vivaldi-regering en Engie een akkoord getekend over de verlenging van de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3. Het is vooral Engie die een grote slag binnenhaalt gezien de Belgische staat de kerncentrales mee zal uitbaten. Daarnaast is er een maximumfactuur afgesproken inzake de levensduurverlenging en de berging van het afval.

Er komt ook een prijsgarantie voor de opgewekte stroom van de twee reactoren. Dat moet ervoor zorgen dat de prijzen voor de consument niet meer drastisch verhogen of verlagen. Maar daar kunnen een aantal vraagtekens bij gesteld worden. Het akkoord stelt dat als de prijzen te hoog worden, de Belgische staat voor een deel financieel moet opdraaien. Natuurlijk gaat die financiering over belastinggeld. Als puntje bij paaltje komt spreken we dus nog steeds over een mogelijke meerkost voor de consumenten, maar dan via de belastingen.

Engie maakt duidelijk dat Groen de partij van de ongeloofwaardigheid is

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) had tijdens de legislatuur voldoende duidelijk gemaakt geen grote voorstander te zijn van het openhouden van de kerncentrales. Op VTM NIEUWS van donderdag spreekt ze met misplaatste trots over een succesvolle onderhandeling die de energiebevoorrading garandeert. “Dit zorgt voor stabiliteit in onzekere tijden. En tegelijkertijd zorgen we voor altijd maar meer hernieuwbare energie, de goedkoopste vorm van energie.” Het was wel zij die een verlenging van de kerncentrales absoluut niet zag zitten.

In het partijprogramma van Groen staat dan weer het volgende te lezen, “De kerncentrales die we willen sluiten zijn oud en onveilig. Verlengen kost ons miljarden, net als de berging van het afval dat ze produceren.” Als het specifiek gaat over de laatste 2 kerncentrales moeten ook die voor de groenen zo snel mogelijk dicht. Wat later valt dan weer te lezen hoe kerncentrales de ontwikkeling van hernieuwbare energie zelfs zouden tegenhouden. Waar het programma pleit tegen het inzetten op kerncentrales, is hun minister plots vol lof over het openhouden.

De conclusie is duidelijk, principes zijn voor Groen overbodig.

BRON:De Tijd
Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen