5.5 C
Brussel

“En vandaag was er een schietpartij in… Brussel”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Brussel raakt alsmaar meer in handen van drugscriminelen. Nagenoeg geen week gaat voorbij, of de kranten staan er bol van: afrekeningen, folteringen, schietpartijen, bendes die hele wijken inpalmen. De beleidsmakers stonden erbij en keken ernaar. Dat zegt ook Brussels Parlementslid Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang) in zijn column ‘Capitool’. “Zolang men aan de zijlijn blijft toekijken hoe dagelijks dat wereldje de stad in gevaar brengt met schietpartijen, hoe vaker men schietpartijen zal krijgen”, klinkt het.

Er gaat geen dag voorbij zonder dat er wel ergens geschoten wordt in Brussel. Enfin, in Anderlecht, Schaarbeek, Laken, Molenbeek, Sint-Gillis of Vorst. Eigenlijk zowat alle gemeenten waar het rustig is in de Action op een zaterdagnamiddag tijdens de Ramadan. Maar ook niet toevallig de gemeenten waar drugs verhandeld worden als speelgoed uit de Action: zonder complexen en soms met promoties zoals twee dosissen coke kopen, een gratis jointje erbij.

Het is juist die complexloze drugsconsumptie die ervoor zorgt dat onze hoofdstad triomfantelijk bovenaan de nationale criminaliteitsstatistiek pronkt. Want als er vraag is, is er ook aanbod. En dat hebben de drugcriminelen wel goed begrepen. In sommige wijken palmen ze de inkomhallen van sociale woonblokken in om er hun handeltje te voeren. In andere gevallen wordt er geleverd aan huis met een scootertje. Soms werken ze met tijdsloten in hun eigen woning. We zijn nooit ver van de commerciële praktijken van grote dienstverleners.

Tolerantie voedt het probleem

Maar dat allemaal vindt zijn oorsprong in de tolerantiemarge op het bezitten van drugs. In feite niet veel verschillend van hoe men tegenwoordig met illegale migratie omspringt. Er wordt een wet gestemd die iets moet verbieden, maar omdat het probleem al te groot is geworden of men inziet dat het niet hermetisch te controleren valt, beslist men om bepaalde vastgestelde inbreuken niet te sanctioneren. Daarmee institutionaliseer je delicten, creëer je tolerantiemarges en onderhoud je de neveneffecten van de drughandel in stand.

Een van die neveneffecten is het geweld verbonden aan de drugswereld. Op een tiental jaren is men geëvolueerd van intimidaties naar maffiapraktijken uit de filmwereld met ontvoeringen, folteringen en moordpartijen. Ik denk dat het Sky-ECC-onderzoek de drugssector zeer nerveus heeft gemaakt. Er staat te veel op het spel om onnodige risico’s te nemen en zich nalatig gedrag te permitteren. Wie het netwerk in gevaar brengt, riskeert een kogel.

Het beleid wil niet ingrijpen, ook in Brussel zo

De schietpartij van afgelopen weekend is de zoveelste in amper drie maanden tijd. De man in kwestie had een goed gevuld strafblad, een achterstallige huur van 6.800 euro en in het verleden was de politie al meermaals binnengevallen met de speciale eenheden. Volgens de media zou zijn liquidatie slechts 1.000 euro hebben gekost. Een belachelijk kleine som geld voor een zeer groot risico.

Die vaststelling brengt aan het licht hoe ernstig het probleem is. De wetgever is machteloos en de handhaver blinkt uit in afwezigheid. Dat laatste werd trouwens nog eens duidelijk tijdens de persconferentie na de Gewestelijk Veiligheidsraad. Rudi Vervoort (PS), Brussels minister-president en boegbeeld van het immobilisme, was niet in staat om op z’n minst ook maar één maatregel af te kondigen die aan de ernst van de situatie zou beantwoorden. Maar we kregen alweer te horen dat het probleem inherent is aan een grote stad en we best wat extra straathoekwerkers inschakelen om die jonge drugcriminelen in wording van straat te halen.

Daarmee is de cirkel rond. Het gedoogbeleid van de afgelopen decennia inzake drugs is een stevige fundering geworden voor de drugshandel, ondertussen een internationale business van vele miljarden euro’s. Zolang men aan de zijlijn blijft toekijken hoe dagelijks dat wereldje de stad in gevaar brengt met schietpartijen, hoe vaker men schietpartijen zal krijgen. Daar is niet per se een Action in de buurt voor nodig…

Dominiek Lootens-Stael
Dominiek Lootens-Stael
Dominiek Lootens-Stael (Torhout, °1965) is de fractieleider voor het Vlaams Belang in het Brussels Parlement. Hij studeerde rechten aan de Universitaire Faculteiten Sint-Aloysius in Brussel.

Gerelateerd

Meest gelezen