22.2 C
Brussel

Ellen Samyn: “Massamigratie is niet combineerbaar met de verzorgingsstaat”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De federale overheid keerde in 2022 meer dan 1,25 miljard euro uit aan leeflonen. Een half miljard euro ging daarvan naar vreemdelingen. Het aantal mensen dat een leefloon ontving mag dan wel gedaald zijn toch is de kostprijs drastisch verhoogd. “Feit is hoe dan ook dat vreemdelingen disproportioneel sterk in de statistieken vertegenwoordigd zijn”, zegt Kamerlid voor het Vlaams Belang Ellen Samyn.

Ten opzichte van 2021 is het totaalbedrag van de leeflonen gestegen met 8% terwijl het aantal steunontvangers gedaald is met 2%. Van 215.292 personen in 2021 naar 211.722 personen in 2022. De stijging van het totaalbedrag tot 1,25 miljard euro in 2022 is volgens bevoegd minister voor Pensioenen en Maatschappelijke integratie Karine Lalieux (PS) te wijten aan verschillende indexeringen door de hoge inflatie. Waar een gezinshoofd in 2021 een leefloon kreeg van 1.330 euro bruto per maand, is dat vandaag opgelopen tot 1.640 euro bruto per maand.

503 miljoen euro van het totaalbedrag ging naar 67.000 vreemdelingen, waarvan 18.400 inwoners uit EU-lidstaten en 48.600 van buiten de Europese Unie. Niet-EU-burgers verkregen daarmee 31% van het totale bedrag dat aan leeflonen werden uitgekeerd. Zo komt de kostprijs voor de belastingbetaler op 390.552.403 euro te staan. Daarnaast zijn de 63.000 Oekraïense vluchtelingen er niet bijgeteld gezien zij een ‘equivalent leefloon’ krijgen door hun beschermingsstatuut. Bovendien is 71% van alle Belgische steuntrekkers woonachtig in Wallonië of Brussel terwijl beide gewesten goed zijn voor 42% van het totale Belgische bevolkingsaantal.

België als OCMW van heel de wereld

Kamerlid Ellen Samyn merkt op dat vreemdelingen disproportioneel sterk vertegenwoordigd zijn in de statistieken. “Terwijl zij ‘slechts’ 13% van de bevolking uitmaken, leveren zij wel 32% van het aantal leefloontrekkers en zijn ze goed voor maar liefst 40% van het totale leefloonbudget”, stelt Samyn.

De statistieken over het leefloon tonen volgens Samyn aan dat ongebreidelde immigratie er helemaal niet voor zal zorgen dat ons sociaal systeem morgen betaalbaar blijft. “Hoe men het ook draait of keert: massamigratie is niet combineerbaar met een verzorgingsstaat. Dit land moet eindelijk stoppen om – ook in de meest letterlijke betekenis van het woord – het OCMW voor heel de wereld te spelen.”

Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen