21.4 C
Brussel

Elk jaar drugstest voor politici? Als het van Van Grieken afhangt wel

Gepubliceerd:

- Advertisement -

“Ik vind dat wij als politici een voorbeeldfunctie hebben”. Dat zei Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken bij ‘Terzake’ ten aanzien van binnenlandminister Annelies Verlinden (cd&v). Volgens Van Grieken zijn de klauwen van de drugsmaffia immers te diep doorgedrongen in onze maatschappij. Verder pleitte hij voor een lik-op-stukbeleid jegens jeugdcriminaliteit en het uitzetten van gedetineerde illegalen.

De drugsmaffia “komt zelfs tot in de slaapkamer van havenarbeiders”, maar zou ook actief bezig zijn om politieke invloed te kopen. Dat zei Bart De Wever (N-VA), Antwerps burgemeester, al in 2018. Van Grieken wil die groeiende expansie van de ‘mocromaffia’ en andere bendes beteugelen, onder meer door testen voor politici.

“Het is fundamenteel het vertrouwen van de burger te herstellen”, zo zei hij jegens Verlinden donderdagavond. “We moeten tonen dat politici niet in de klauwen van de drugsmaffia zitten. Ik ben ertoe bereid, ik hoop met mij vele anderen.” Want, “als politici hebben we een verantwoordelijkheid. Een lijntje coke is niet onschuldig. Niet op de voetbal, niet op tv. Laat ieder jaar alle verkozen politici en ministers gewoon een drugstest doen.”

Volgens Van Grieken moeten er ook strengere straffen komen voor zogenaamde ‘jongeren’. “We stellen vast dat de criminelen steeds jonger worden en de daden steeds extremer. We willen daarom een lik-op-stukbeleid.” Ook de overbevolking van de gevangenissen kan beter en sneller aangepakt worden, zo liet hij Verlinden duidelijk weten. Dit door “nieuwe gevangenissen [te] bouwen en snel capaciteit creëren door cellen te huren in Nederland. Overigens: niet-Belgen zijn slechts 13% van de bevolking maar 44% van de gevangenisbevolking. Laat hen die straffen in eigen land uitzitten.”

BRON:VRT NWS
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen