5.5 C
Brussel

Ecolo spendeert miljoenen aan de subsidiering van schimmige VZW’s

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Een bericht op X brengt aan het licht dat Waals Minister van Rurale Renovatie Céline Tellier (Ecolo) verschillende vreemde VZW’s subsidieert met enorme bedragen. Het geld gaat naar zogenaamde ’tiers-lieux’ of ‘derde plaatsen’ in gemeenten waar Ecolo zelf in het bestuur zit. Het nut van zulke projecten bleek in verschillende gevallen uiterst twijfelachtig te zijn.

‘Tiers-lieux’ zijn ontmoetingsplaatsen waar mensen elkaar kunnen treffen buiten de sferen van het huishouden en de werkplek. Op de site van de Waalse overheid zegt Tellier zelf dat dit soort projecten “gedragen worden door een collectief en een gemeenschap […] en met het oog op solidariteit en steun voor burgerinitiatieven.”

Ondoorzichtige werking en een twijfelachtig nut

In de realiteit laten deze projecten weinig aan de verbeelding over. Niet alleen werd er bijvoorbeeld 250.000,00 euro geschonken aan ‘Chez Bibi’, een klein Waals cafeetje dat als “patrimonium” bestempeld wordt, maar bezitten nagenoeg alle gesubsidieerde projecten een ondoorzichtige werking en een zeer twijfelachtig nut.

Dankzij minister Tellier investeert de Waalse overheid in totaal zo’n 12 miljoen euro in deze ‘Tiers-lieux’. Daarbovenop valt ook op dat bijna al deze projecten gelegen zijn in gemeenten waar Ecolo mee de plak zwaait. Voor veel mensen ruikt dit alles dan ook naar corruptie. “We moeten een kat een kat noemen”, reageert iemand op X. “Dit is verduistering…”

BRON:X
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen