3.4 C
Brussel

Dynamisch capaciteitstarief is onvermijdelijk: wat betekent dat voor uw energiefactuur?

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Vanaf 2026 zal Wallonië een nieuw systeem invoeren, het zogenaamde ‘aanmoedigingstarief’, om het gebruik van elektriciteit gelijkmatiger over de dag te verdelen. Dat meldt HLN. Energie-experts verwachten dat ook Vlaanderen het capaciteitstarief zal herzien. Maar wat betekent dat voor uw energiefactuur?

Het staat vast dat een dynamisch capaciteitstarief er komt, de enige vraag is wanneer. In Wallonië zet de CWAPE (vergelijkbaar met de VREG in Vlaanderen) de eerste stap door op 1 januari 2026 een ‘aanmoedigingstarief’ te introduceren. Dit tarief heeft als doel gezinnen aan te zetten tot een meer evenwichtige spreiding van hun elektriciteitsgebruik.

Het tarief hangt af van het tijdstip. Het groene tarief, het goedkoopst, geldt van 01:00 uur tot 07:00 uur en van 11:00 uur tot 17:00 uur, wanneer er weinig vraag is. Van 07:00 uur tot 11:00 uur geldt het oranje tarief. Het duurste, rode tarief geldt tussen 17:00 uur en 22:00 uur, de drukste uren voor het net.

Volgens energie-expert Alex Polfliet is ook een aanpassing van het capaciteitstarief in Vlaanderen onvermijdelijk. Hij benadrukt dat hoge piekbelastingen strenger bestraft moeten worden. “Fluvius heeft dit jaar een voorstel gedaan om een dynamisch capaciteitstarief in te voeren. Maar de Vlaamse energieregulator (VREG) heeft het voorstel voorlopig geen groen licht gegeven”, stelt Polfliet in HLN.

Tarieven stijgen in 2025 met 31 procent

“Het capaciteitstarief zou flexibeler worden en evolueren naar ‘time of use’. Nu wordt het capaciteitstarief berekend volgens de hoogste maandelijkse piek. Als het capaciteitstarief flexibeler wordt, verandert het tarief naargelang het moment van de dag.” In de wintermaanden gelden dan drie tarieven: het daltarief, standaardtarief en piektarief, vergelijkbaar met Wallonië. In de herfst, lente en zomer zijn er twee tarieven: het daltarief en standaardtarief.

Bij een dynamisch capaciteitstarief wordt het tarief bepaald door het moment waarop de piek optreedt. “Verbruik je het meeste tussen 17:00 uur en 20:00 uur, dan betaal je het hoogste tarief. Verbruik je het meeste tussen 14:00 uur en 17:00 uur, dan betaal je het laagste tarief”, aldus Polfliet. Belangrijk is dat we overigens vanaf januari 2025 sowieso meer betalen voor elektriciteit. De VREG heeft immers goedgekeurd dat de tarieven in 2025 met 31% worden verhoogd, wat resulteert in een stijging van ongeveer 120 euro op uw jaarfactuur.

Lees ook:

Warmtepomp blijkt niet milieuvriendelijker te zijn dan gasketel

BRON:HLN
Gijs Granitzer
Gijs Granitzer
Gijs Granitzer (2003°, Hasselt) is student Rechten aan de KU Leuven en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen