6.7 C
Brussel

Duitsland rolt tal van huiszoekingen uit bij mensen die ‘haatspraak’ posten

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Enkele dagen na de donderpreek door Amerikaans vicepresident J.D. Vance in München tegen censuur en het hardhandig aanpakken van dissidenten, duiken nieuwe beelden op van Duitse ordediensten die woningen binnenstormen van mensen die ‘haatspraak’ deelden op sociale media. Ook Elon Musk, de eigenaar van X, deelde de beelden van CBS over Duitsland met de tekst: “God zij dank heeft de VS vrijheid van meningsuiting.”

Afgelopen dinsdag vond in noordwestelijk Duitsland een grootschalige politieoperatie plaats. Niet tegen georganiseerde misdaad, drugsbendes of mensensmokkelaars. Maar bij mensen die ‘racistische’ cartoons online hebben geplaatst. Tal van politieteams waren daarbij betrokken, zeer vroeg in de ochtend. Het is niet de eerste maal dat de Duitse veiligheidsdiensten dergelijke operaties uitvoeren. Er zijn tal van voorbeelden van dergelijke grootschalige operaties tegen dissidenten in 2024, in 2019

Bij de Duitse Justitie verdedigen ze zowel de wetgeving die toelaat dat deze mensen die zogenaamde ‘haatspraak’ deelden, kunnen vervolgd worden. En men verdedigt ook de manier hoe men deze ‘verdachten’ aanpakt. “Ze denken niet dat wat ze deden illegaal was”, zo legt Dr. Matthäus Fink, een van de openbare aanklagers, uit aan het Amerikaanse nieuwsmedium CBS. “En wij zeggen: ‘nee, je hebt vrije meningsuiting, maar het heeft ook zijn grenzen’.

Meningsdelicten in Duitsland en bij ons streng vervolgd

De Amerikanen van CBS zijn verrast door de manier van werken in Duitsland. “In de VS is het meeste van wat we online zeggen, zelfs als het vol haat zit, beschermd door het Eerste Amendement als vrije meningsuiting”, luidt het. “Maar in Duitsland controleren aanklagers en politie het internet.” Het leidde ertoe dat Vance een brandrede gaf in München, vorige week nog, tegen censuurpraktijken binnen de EU. Ook Elon Musk bekritiseerde zondag het Duitse gebruik via zijn medium X. Hij deelde de beelden en liet optekenen: “God zij dank heeft de VS vrijheid van meningsuiting.”

De Duitse wetgeving verbiedt dus evenwel het verspreiden van beledigingen, verduidelijkte Fink, net als “het verspreiden van roddels met kwaad opzet, bedreigingen en valse citaten. Het retweeten van leugens kan ook een misdrijf zijn.” Celstraffen voor deze ‘criminelen’ zijn mogelijk, maar vaker blijft het bij monsterboetes van bv. 3.750 euro.

Ook in ons land zijn gelijkaardige wetten van kracht. Enkele actievoerders van Voorpost werden zo in 2021 in eerste aanleg veroordeeld voor een spandoek met de boodschap ‘stop islamisering’. In de zaak rond Schild & Vrienden werden na het bekend geraken van ‘foute memes’ dan weer tal van huiszoekingen uitgevoerd en een effectieve celstraf voor kopman Dries Van Langenhove uitgesproken.

BRON:CBS
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen