8.6 C
Brussel

Drugsbaron krijgt 7 jaar cel voor gewapende ontsnappingspoging en gijzeling

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Franse drugsbaron Mohammed Benabdelhak is door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot 7 jaar cel voor zijn ontsnappingspoging uit de gevangenis van Sint-Gillis in 2014. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Bij de feiten werd een verpleegster kort gegijzeld en werden meerdere schoten gelost door de gijzelnemers.

Op de avond van 13 april 2014 boden vier mannen zich aan bij de gevangenis van Sint-Gillis. Ze beweerden allen politiemensen te zijn, maar het gevangenispersoneel weigerde hen binnen te laten. Kort nadat de vier mannen vertrokken, beukte een bestelwagen in op de gevangenispoort. De daders geraakten op die manier tot aan het veiligheidssas, waar ze verschillende schoten losten en een verpleegster gijzelden.

Het personeel weigerde echter het sas te openen, waardoor de gijzelnemers gedwongen werden te vluchten. Na een korte politieachtervolging, belande het viertal op de Brusselse buitenring toen de daders het vuur openden met kalasjnikovs.

Centrale rol

Volgens de rechtbank staat het vast dat het gewapende commando de bedoeling had om de Franse topcrimineel Mohammed Benabdelhak te bevrijden, die in ons land was aangehouden op basis van een internationaal aanhoudingsbevel uit Frankrijk. Mohamed Benabdelhak werd donderdag veroordeeld tot 7 jaar cel voor de mislukte ontsnappingspoging. Volgens de rechter speelde de drugsbaron een centrale rol bij de feiten.

Het parket vervolgde ook een Italiaanse restaurateur uit Brussel. Die zou nauwe contacten gehad hebben met de advocaat van Benabdelhak. Het parket eist 15 maanden cel tegen de man wegens lidmaatschap van een criminele organisatie, maar zijn advocaat slaagde erin hem een vrijspraak te bezorgen.

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen