8.6 C
Brussel

Depoortere (VB) sabelt demarche De Moor (cd&v) neer: “ongehoord”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

“Ongehoord”. Kamerlid en commissievoorzitter Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere (Vlaams Belang) is niet te spreken over de meest recente demarche van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (cd&v). Zij stelt woensdag haar nieuw wetsontwerp en ‘migratiewetboek’ voor. Dat is opmerkelijk want dat geniet géén goedkeuring van de ministerraad én de staatssecretaris geeft de eerste inzage aan de pers in plaats van het parlement. Het hele opzet lijkt zo meer op een verkiezingsstunt dan op daadwerkelijk nieuw beleid, vindt men bij het Vlaams Belang. 

Woensdag stelt Nicole De Moor haar ‘nieuwe wetboek gecontroleerde migratie’ voor. De Moor stelt dat samen voor met de asiel- en migratiediensten zoals Fedasil, Dienst Vreemdelingenzaken, de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen en het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen. Met wie ze dat niet zal doen, zijn echter de coalitiepartijen PS en Ecolo. Haar migratiewetboek is immers niet gepasseerd op het ministeroverleg. Het is gekend dat de PS en Ecolo elke verstrenging van het huidige Belgische migratiebeleid blokkeren. Waar het wetsontwerp ook niet gepasseerd is, is het parlement.

Depoortere: “Democratie van geen waarde voor cd&v”

“Ongehoord”, reageert Depoortere van het Vlaams Belang via X (Twitter). Depoortere leidt de commissie Binnenlandse Zaken in de Kamer. “Staatssecretaris Nicole De Moor stelt wetsontwerp migratieboek eerst voor aan de pers, niet aan het parlement. Als commissievoorzitter BiZa vind ik dit onaanvaardbaar. Deze verkiezingsstunt van
cd&v toont aan dat democratie geen enkele waarde heeft voor hen.”

Morgen – woensdag – zal meer duidelijkheid komen over de inhoud van De Moors wetboek en, cruciaal, hoe de linkse coalitiepartners gaan reageren. Verwacht wordt dat zij weinig geamuseerd zullen zijn over elke mogelijke verstrenging.

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen