20.6 C
Brussel

Demir (N-VA) haalt uit naar Kennis (N-VA): “Geen cruiseschepen in Antwerpen”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) heeft in duidingsprogramma ‘Wakker op Zondag’ fel uitgehaald naar partijgenoot en Antwerps schepen van Toerisme Koen Kennis, zo meldt Gazet van Antwerpen. Aanleiding is de toelating die cruiseschepen krijgen om aan te meren in de Antwerpse binnenstad, waar minister Demir zich tegen verzet. “Geen hypocrisie, noch discriminatie wat het Vlaams Belang betreft: zowel diesel-, en benzinewagens als cruiseschepen heten wij van harte welkom in onze stad”, reageert Vlaams Parlementslid Sam Van Rooy (Vlaams Belang) op Facebook. 

Minister Demir kondigde woensdag al aan dat ze het cruisetoerisme in Vlaanderen drastisch wil hervormen. Ze kwam haar beslissing dan ook toelichten in het duidingsprogramma van ATV. Volgens Demir blijkt uit onderzoek dat cruisetoerisme te weinig opbrengt voor de steden waar de schepen aanmeren. “Daarom dat we met Toerisme Vlaanderen zeggen laten we dan vooral inzetten op congrestoerisme en verblijfstoerisme. Congrestoeristen die geven tot drie keer meer uit, als uitbater van een horecazaak ben ik liever met een congrestoerist of een verblijfstoerist dan met een massatoerist”, aldus de minister.

Niet rechtvaardig

Nochtans zei partijgenoot Koen Kennis woensdag een groot voorstander te zijn van cruiseschepen in de stad. Hij heeft naar eigen zeggen “nog nooit iemand een traan zien laten bij het zien van zo’n boot”. Nog volgens Kennis zijn “mensen doorgaans blij om zo’n schip te zien”.

Demir vindt zoiets echter geen graadmeter om aan beleid te doen. “Antwerpen heeft een lage emissiezone ingevoerd, mensen die hier komen moeten een propere wagen hebben”, zegt de Genkse. “Ik vind het moeilijk uitlegbaar en niet rechtvaardig dat je dat vraagt van mensen die uw stad binnenkomen om te bezoeken, terecht ook, maar dat je aan de andere kant zegt die grote schepen die laten we met rust.”

Tegenstrijdigheden

De uithaal van Demir tegenover haar eigen partijgenoot is dan ook opmerkelijk en toont opnieuw de tegenstrijdigheden binnen de N-VA aan. Waar het Antwerpse stadsbestuur onder leiding van burgemeester Bart De Wever (N-VA) een nieuwe cruiseterminal bouwde, wil de Vlaamse N-VA-minister van Toerisme diezelfde cruiseschepen aan banden leggen.

Die hypocrisie is Vlaams Parlementslid Sam Van Rooy niet ontgaan. “De Antwerpse N-VA voert LEZ in en maakt die via haar eigen Vlaamse regering steeds strenger. Diezelfde N-VA is op het Schoon Verdiep terecht voorstander van cruiseschepen. Uiteindelijk besluit Demir dat dit een hypocriete houding is en pleit ze voor een cruiseschipban”, aldus Van Rooy. “Geen hypocrisie, noch discriminatie wat het Vlaams Belang betreft: zowel diesel-, en benzinewagens als cruiseschepen heten wij van harte welkom in onze stad.”

https://twitter.com/SamvanRooy1/status/1667856094226444288?s=20

Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen