Het heeft al heel wat voeten in de aarde gehad, en momenteel ligt het omstreden stikstofdecreet voor advies op tafel bij de Raad van State. Intussen heeft Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wel een voorwaardelijke omgevingsvergunning afgeleverd aan chemiereus Ineos, voor de bouw en uitbating van een ethaankraker. Ze kondigde dat zondagavond aan, zo meldt VRT NWS.
In juli vorig jaar werd de aanvraag van Ineos voor een omgevingsvergunning nog vernietigd door de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Na het voorwaardelijke gunstige advies van de Gewestelijke Omgevingsvergunningscommissie vorige donderdag, besliste minister Demir afgelopen zondag een voorwaardelijke omgevingsvergunning toe te kennen.
De concrete voorwaarden die de chemiereus moet naleven zijn de volgende:
- Binnen de 10 jaar na de start moet Ineos de uitbating klimaatneutraal maken, als de technieken daarvoor beschikbaar zijn.
- Ineos moet om de twee jaar rapporteren over die technische haalbaarheid.
- Ineos krijgt dezelfde strenge lozingsnormen voor onder meer PFAS en PFOS in het grondwater opgelegd als die voor andere bedrijven.
- Ook de andere uitstoot- en lozingsnormen voor het bedrijf moeten strikt worden gerespecteerd.
“Het spreekt voor zich dat het beter was een stikstofdecreet te hebben alvorens deze vergunningsbeslissing te nemen, omdat zo de rechtszekerheid nog meer gegarandeerd zou zijn”, klinkt het bij de minister in VRT NWS. Mede door het Vlaams Belang werd het stikstofdecreet niet voor het Kerstreces gestemd en passeert het alsnog de Raad van State alvorens finaal ter stemming te komen in het Vlaams Parlement.
Voorkeursbehandeling voor Ineos?
Fractievoorzitter in het Vlaams Parlement Chris Janssens (Vlaams Belang) hamerde toen nog op het belang van rechtszekerheid, dat primeert op haast. “Ik heb voor alle duidelijkheid geen enkele ambitie om de zaken te vertragen. Maar nadat de politiek heel veel ruzie heeft gemaakt, en er nu eindelijk een akkoord is tussen de meerderheidspartijen, denk ik dat we als parlement ook wel mogen vragen of dit juridisch standhoudt”, klonk het.
Ineos lijkt echter een voorkeursbehandeling te krijgen, hetgeen reeds kwaad bloed zette bij de boeren. Zo zakte Ineos-topman Jim Ratcliffe eerder af naar de hoofdstad voor een overleg met N-VA-voorzitter Bart De Wever, Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en premier Alexander De Croo (Open Vld) en kreeg het bedrijf een extra waarborg van 250 miljoen euro. Net voor Kerst protesteerden nog ongeveer vijftig landbouwers op het terrein van de chemiereus.
Lees ook: