Frankrijk werkt aan een nieuwe straaljager. Het gaat om een Europees samenwerkingsverband, met defensiebedrijf Dassault (bekend van de Rafale-jets) als spitsproducent. De Belgische regering zou graag mee aan tafel schuiven, maar Dassault-topman Eric Trappier stuurde België en defensieminister Ludivine Dedonder (PS) eerder deze week wandelen: “Ik zie niet in waarom ik werk zou geven aan de Belgen.” Dedonder reageerde woensdagavond kwaad en hoopt nu op steun “van andere Europese landen” om alsnog te mogen meedoen. Dat melden RTBF en De Standaard. Of dat zal lukken is een andere vraag, want België riskeerde bewust haar toekomstige participatie in het ‘FCAS’-project door de dure Amerikaanse F-35’s te kopen.
Trappier heeft België en Dedonder vernederd. Het kan op weinig andere manieren gezegd worden. Dassault maakt de Franse Rafale-gevechtsvliegtuigen en is mee de trekker voor het SCAF-project. Met SCAF (Future Combat Air System) zou een van de nieuwste Europese jagers moeten afgeleverd worden in 2040.
Vorig decennium was er evenwel de grote discussie welke nieuwe jets België zou aanschaffen ter vervanging van de F-16-vloot. Uiteindelijk werd gekozen voor de hoogtechnologische, maar peperdure F-35’s van het Amerikaanse Lockheed Martin. Dit ten nadele van onder meer de Franse Rafale.
Trappier en Dedonder
Dat laatste feit zal Trappier niet vergeten zijn. Hij was in 2016 immers nog persoonlijk naar België afgezakt om een uitzonderlijke deal aan te bieden als België voor de Rafale-jets zou kiezen. De Fransen zouden met de deal veel jobs naar dit land brengen, maar uiteindelijk werd (onder felle druk van N-VA, die op hun beurt fel werden belobbyd door de Amerikanen) dus voor de F-35 gekozen.
“Ik hoor dat er wordt gezegd dat we werk kunnen geven aan Belgische bedrijven”, liet Trappier weten in de Franse senaat. “Neen. Als men het mij verplicht, verzet ik me er tegen. Waarom zou ik plek maken in mijn fabriek en mijn ontwerpbureau voor mensen die voor de F-35 kozen?”
En geheel onverwacht mag die uitsluiting evenwel niet komen. “Als het idee is ontstaan dat het mogelijk is de F-35 te kopen en tegelijk mee het SCAF te ontwikkelen, dan moet ik erop wijzen dat dit een misverstand is”, zei de Franse ambassadeur Claude-France Arnould al in 2018 ondubbelzinnig.
F-35 kost meer dan omvangrijk prijskaartje…
Dedonder hoopt nu evenwel nog de meubels uit de brand te slepen met een kreet van wanhoop naar andere Europese landen toe. “Hoe machtig hij als ceo ook is, Trappier gaat mij niet zeggen wat ik moet doen en ik hoop dat de regeringen van andere Europese landen die voorstander zijn van een Europa van Defensie dat advies niet zullen volgen”, aldus Dedonder woensdag via RTBF. “Het zijn precies dit soort verklaringen die jarenlang de Europese defensiesamenwerking hebben geblokkeerd.”
Het valt af te wachten of de Europese bondgenoten van België bereid zijn om druk uit te oefenen op de Fransen en om zo de negatieve gevolgen van onvoorzichtige beslissingen van de vorige Belgische regering te herstellen.