Bart De Wever (N-VA) blijft de controle over de formatie behouden en krijgt nog maar eens twee weken om tot een akkoord te komen. Een centrumrechtse coalitie met Open Vld staat echter niet meer op de agenda. In plaats daarvan probeert hij een ‘Arizona’-coalitie te smeden met Vooruit. De slagingskansen hiervoor blijven echter onduidelijk. Dat meldt Het Nieuwsblad.
Dinsdagochtend kwamen formateur De Wever, Jan Jambon (N-VA) en de voorzitters van cd&v, MR en Les Engagés opnieuw bijeen, na de avond ervoor al zonder resultaat te hebben vergaderd. Het leek er sterk op dat De Wever met lege handen naar het Paleis zou gaan en dat de koning zijn ontslag deze keer wel zou accepteren.
Al snel werd duidelijk dat De Wever vastbesloten was de regie over de formatie niet los te laten. Iemand anders aan zet laten zou grote risico’s voor N-VA inhouden. Dus besloot hij zelf door te gaan, zonder verdere toenadering tot Open Vld voor een centrumrechtse noodregering. Dat plan werd door veto’s van cd&v en Les Engagés meteen van tafel geveegd.
Opnieuw een Arizona-poging
De Wever zal dus nogmaals proberen de socialisten aan boord te krijgen voor een Arizona-coalitie. In augustus mislukten de gesprekken al eens door MR’s verzet tegen een meerwaardebelasting. Twee weken geleden trok Vooruit zich terug omdat De Wevers supernota te weinig vroeg van de grote vermogens.
Maar waarom zou het deze keer wel werken? Georges-Louis Bouchez (MR) liet afgelopen weekend immers weten zijn geduld met de socialisten te verliezen. Vooruit hoopt op concrete voorstellen, maar lijkt weinig onderhandelingsmarge te tonen.
Vlaamse kiezer wordt genegeerd
In ieder geval is er voorlopig bijzonder weinig motivatie om elkaar te benaderen, stelt Het Nieuwsblad. Sommige socialisten vermoeden dat de komende twee weken vooral dienen om te bewijzen dat de Arizona-coalitie niet haalbaar is, zodat ze vervolgens kunnen terugkeren naar een samenwerking met Open Vld. De vraag rest hoe lang De Wever dit circus nog mag verderzetten.
“Als je bijna een kwart van de Vlaamse stemmen systematisch buitenspel zet, dan zijn er inderdaad minder opties”, reageert Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “Had De Wever geen snelle regeringsvorming beloofd om de sociaaleconomische noden aan te pakken? Is dit de stabiele, nieuwe politiek waaraan zo’n nood was?”