18 C
Brussel

De Wever is formateur én blijft kandidaat-burgemeester

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Partijvoorzitter Bart De Wever (N-VA) wil absoluut Antwerps burgemeester blijven. Hij is dan ook lijsttrekker voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Maar hij is ook kandidaat-premier en wordt vandaag formeel formateur van de federale regeringsvorming. Hij zal daarbij een Belgische regering met de socialisten van Vooruit op poten zetten en leiden. Hoe dat te combineren valt, moet nog blijken, want wettelijk kan het niet zomaar.

“Vergis u niet: in eender wat ik doe en waar ik ook ben, hier ben ik thuis. Mijn hart klopt voor deze stad, onze stad.” Dat zei De Wever in januari van dit jaar tijdens de nationale nieuwjaarsreceptie van N-VA. HLN haalde het deze week nog eens aan, want deze week is ook duidelijk geworden dat De Wever federaal formateur wordt en dus allicht premier.

Dinsdag bevestigde De Wever zijn burgemeesterambities via lokale zender ATV. Hij is al Antwerps burgemeester sinds 2012, maar wil er nog eens zes jaar bijdoen. “Ik zal de lijst trekken en ik blijf sowieso burgemeester. In een bepaald geval zou dat titelvoerend kunnen zijn. Maar ik zal Antwerpen nooit loslaten.”

De Wever, premier van “alle Belgen”

De Wever kreeg als federaal formateur evenwel direct enkele waarschuwingen. Want als Bart De Wever premier wil worden dan zal hij de premier “van alle Belgen” moeten zijn. Dat zei Les Engagés-voorzitter Maxime Prévot deze ochtend bij RTBF. En volgens Conner Rousseau, partijvoorzitter van Vooruit, is het dan weer goed dat De Wever premier zou worden, want “dan kan hij het niet op anderen steken als het misloopt”. Dat zei de zelfverklaarde ‘oppersos’ woensdag via Radio 1.

De Wevers opdracht is dus duidelijk: hij moet België redden voor “alle Belgen” en dit als premier. Maar wordt (titelvoerend) burgemeester, premier en partijvoorzitter niet wat veel?

BRON:HLN
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen