13.5 C
Brussel

De verdediging van vrije meningsuiting door De Croo: een tweet

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De ongrondwettelijke inbreuk op de vrije meningsuiting in Brussel haalde internationaal nieuws. Verschillende staatshoofden reageerden geschokt op het verbod van het NatCon-congres. Ook Belgisch premier Alexander De Croo (Open Vld) schoot in actie, maar raakt niet verder dan een tweet. “Praat voor de vaak”, volgens Barbara Pas (Vlaams Belang).

Nadat de burgemeesters van Brussel en Etterbeek de National Conservatism Conference (NatCon) al buitengewerkt hadden, ging Emir Kir, burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, nog een stap verder. Hij stuurde zijn politiekorps op het evenement af om het met dwang op te doeken. Rechtse meningen waren niet welkom in ‘zijn’ stad, klonk het op sociale media.

Kir werd al snel teruggefloten door de Raad van State, maar niet voordat verschillende Europese staatshoofden – waaronder Rishi Sunak, premier van het Verenigd Koninkrijk, en Giorgia Meloni, premier van Italië – de situatie hadden veroordeeld. Ook Belgisch premier Alexander De Croo (Open Vld) kon dus niet stil blijven dankzij die internationale druk.

“Wat er vandaag […] is gebeurd, is onaanvaardbaar”, klonk het op zijn X-account. In het Engels, voor het internationaal publiek. “Het verbieden van politieke bijeenkomsten is ongrondwettelijk. Punt.” Uit een parlementaire vraag van Vlaams Belang-fractievoorzitter Barbara Pas blijkt dat de liberale premier echter niet verder raakt dan die opmerking.

Vrije meningsuiting in gevaar

“Hij zal geen enkel initiatief nemen ter verdediging van de vrije meningsuiting”, benadrukt ze in een persbericht. “Zijn opmerkingen waren dan ook praat voor de vaak.” Ook dat er pas reactie komt van de premier “toen de wijze waarop in dit land de vrijheid van meningsuiting wordt beknot de wereldpers haalt”, spreekt boekdelen volgens het Kamerlid.

Ook de opmerking van minister van Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo) – die bijna plaats had genomen in het Grondwettelijk Hof – zet kwaad bloed. Ze keurde de opschorting van de grondwettelijke rechten van rechtse burgers en politici openlijk goed. “Angstaanjagend”, volgens Pas. “Progressief toonde deze week nog maar eens hoe autoritair het is.”

“Al jarenlang moeten Vlaams-nationalisten hun bijeenkomsten in Brussel systematisch via de rechtbank afdwingen”, betreurt de fractievoorzitter. “Het Vlaams Belang zal altijd strijden voor vrije meningsuiting en zich verzetten tegen de pogingen tot politionele censuur van PS-dictaturen.”

Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als redacteur de binnenlandse en Europese berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en student aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen