13.6 C
Brussel

De nieuwe krachten van het Vlaams Belang: Wie zijn ze?

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het Vlaams Belang staat op het punt een golf van nieuwe gezichten het parlement in te sturen. Onder leiding van Tom Van Grieken heeft de partij in alle hoeken van Vlaanderen nieuwe leden gerekruteerd, meldt Het Nieuwsblad. Wie zijn ze en waar komen ze vandaan?

“Het beleid dat ik zou voeren, gaat veel verder dan wat het Vlaams Belang momenteel voorstelt,” verklaarde de Gentse regisseur en theatermaker Stijn Brouns onlangs in ’t Pallieterke, een Vlaams weekblad. Brouns is vastbesloten om de culturele sector aan te pakken en pleit voor een grondige hervorming. Hij is van mening is dat deze sector een onverbeterlijk en gevaarlijk bolwerk van links is.

“De cultuurwereld is een onverbeterlijk en zelfs gevaarlijk links bastion. In elke Vlaamse grootstad bevindt zich een cultureel leugenpaleis dat zijn zonen uitzendt naar Vlaamse gemeenten en dorpen”, vertelde hij in het interview. Hij staat op de achtste plaats op de lijst voor het Vlaams Parlement namens het Vlaams Belang en maakt grote kans om verkozen te worden.

Vlaamse vrouwen

Een van de opvallende nieuwkomers is de 24-jarige Britt Huybrechts, voormalig voorzitter van het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV) in Leuven en geschiedenisleraar. Ze zal de lijst aanvoeren voor de Kamer in Vlaams-Brabant, in navolging van Dries Van Langenhove, die vorig jaar uit het parlement stapte.

Freija Van den Driessche staat op de tweede plaats voor het Vlaams Parlement in Oost-Vlaanderen. Ze heeft haar banden met het Vlaams Belang al in haar studententijd gesmeed en benadrukt haar connectie met de partij door haar werk als parlementsmedewerker op het gebied van Volksgezondheid.

Daarnaast zijn er nog andere opvallende nieuwkomers, zoals Mercina Claesen uit Limburg en Kinga Pajak uit Antwerpen, beiden in hun twintiger jaren. Claesen, een student sociaal werk, heeft zich actief ingezet bij de Nationalistische Studentenvereniging (NSV!). Pajak was dan weer betrokken bij het KVHV-Antwerpen en houdt zich nu bezig met communicatiecampagnes voor het Vlaams Belang.

Jonge werkkrachten

Een aantal jonge medewerkers uit het partijhoofdkwartier staan iets lager op de lijst. In Oost-Vlaanderen vinden we onder andere Alexander Van Hoecke, partijwoordvoerder en jurist. Hij legde zich als inhoudelijk medewerker al toe op de domeinen energie en buitenlands beleid.

Op dezelfde lijst staat ook Jonas Naeyaert, voormalig partijwoordvoerder en voormalig hoofdredacteur van de rechtse nieuwssite Sceptr. Naeyaert is nu hoofdredacteur van het mediakanaal V-NIEUWS en tevens voorzitter van de Gentse afdeling. Daarnaast verklaarde hij al dat de stad “in amper tien jaar voor de helft omvolkt zal zijn”.

Voorbereide partijmedewerkers

Naast deze jonge gezichten heeft het Vlaams Belang ook een aantal hoogopgeleide individuen klaargestoomd die voorheen werkten binnen het partijapparaat. Francesca Van Belleghem uit Oost-Vlaanderen was eerder advocaat en consultant, maar heeft nu haar weg gevonden als parlementsmedewerker binnen het Vlaams Belang, vooral op het gebied van asiel- en migratie.

Tom Lamont uit West-Vlaanderen, adjunct-nationaal secretaris van het Vlaams Belang, heeft een achtergrond als leraar economie en lichamelijke opvoeding. Hij speelde ook een belangrijke rol bij het organiseren van de lokale en provinciale afdelingen van de partij.

Axelle De Meersman
Axelle De Meersman
Axelle De Meersman (Aalst, 2003°) is studente Psychologie en volgt het binnenlands en buitenlands nieuws op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen