18.7 C
Brussel

De “bancontact-agent” bestraft elk jaar 12.000 Belgen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Een joint roken in het openbaar of een winkeldiefstal? Veel van deze ‘kleine’ misdrijven worden direct gedecriminaliseerd en ‘opgelost’ met een instantboete. Dat rapporteert Het Nieuwsblad. Dit gebeurt via de ‘bancontact-agent’, die wanneer hij of zij een overtreding constateert, de dader ter plaatse kan voorstellen om een boete te betalen. Hetzij via een betaalapparaat, een QR-code of een overschrijving binnen de twee weken.

Als die boete betaald wordt, vervalt de strafvordering. “Een bewust andere aanpak van de kleine criminaliteit”, klinkt het bij de FOD Justitie.

Wat is dan die kleine criminaliteit? In ruim 67 procent van de gevallen gaat het om cannabis, gevolgd door cocaïne en xtc en in mindere mate ketamine of amfetamines. Ook mensen die een ‘verboden wapen’ op zak hebben zoals pepperspray of een zakmes kunnen hun straf afkopen. Per ‘verboden wapen van dat kaliber’ betaal je tweehonderd euro boete.

Tot slot zijn er ook winkeldiefstallen, al zijn er nog niet heel veel instantboete-‘oplossingen’ voor dit soort misdrijven. Eén van de redenen is dat er vaak ook via gemeentelijke administratieve sancties (GAS-boetes) wordt gewerkt. Toch was er in 2023 een stijging met 115 procent vast te stellen inzake ‘instantboetes’ na winkeldiefstal. Bij FOD Justitie is men in elk geval tevreden met deze irreguliere manier om ‘kleine’ misdrijven te beantwoorden.

Lees ook:

“Verlinden moet meer inzetten op veiligheid in plaats van boetes”

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen