6.5 C
Brussel

Crevits moet besparing op gehandicaptenzorg terugdraaien van Raad van State

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Raad van State heeft de zogenaamde “actualisering” van het zorgbudget uit 2021 vernietigd, dat meldt Het Nieuwsblad. Hierdoor zagen ongeveer 15.000 mensen met een beperking hun budget in één klap verminderen. Minister van Welzijn Hilde Crevits (cd&v) moet de besparing van om en bij de 11 miljoen euro nu terugdraaien. “De vernietiging van deze onrechtvaardige afschaving van het zorgbudget moet een startpunt zijn om eindelijk een menswaardig beleid voor mensen met een handicap te voeren”, reageert Vlaams Parlementslid Immanuel De Reuse (Vlaams Belang) in een mededeling. “We mogen niet vergeten dat er nog duizenden mensen op wachtlijsten staan die helemaal niks krijgen. Ook voor hen moeten op korte termijn de nodige middelen vrijgemaakt worden.”

Reeds bij de aankondiging van de besparende maatregel, riep het Vlaams Belang minister Crevits tot de orde. Om en bij de 15.000 mensen met een beperking die op de wachtlijst stonden voor een persoonsvolgend budget werden erdoor getroffen. Velen zagen hun zorgbudget ingeperkt, met wel 10.000 euro per jaar in sommige gevallen. “We riepen de Vlaamse regering op om zelf een eind te maken aan deze onrechtvaardigheid, maar het moest blijkbaar duren tot de Raad van State ingreep”, klinkt het bij De Reuse.

Vlaams Belang riep Crevits reeds tot de orde

De Vlaams-nationalistische partij hamert er echter op dat de beslissing van de Raad van State geen eindpunt mag zijn. “Er staan nog duizenden mensen met een handicap op wachtlijsten”, vervolgt het Vlaams Parlementslid. “Bepaalde categorieën krijgen helemaal niks. Wij eisen van de Vlaamse regering dat ze op korte termijn de nodige middelen vrijmaakt die garanderen dat alle personen met een handicap, ongeacht de prioriteitengroep waarin ze zich bevinden, het budget ontvangen waar ze recht op hebben.”

“De Vlaamse regering moet eindelijk haar verantwoordelijkheid opnemen”, besluit De Reuse kordaat. “Niets zegt meer over het sociaal gelaat van deze regering dan de afgrijselijke manier waarop ze omspringt met mensen met zorgnoden. Elke persoon met een handicap moet eindelijk de steun krijgen waar hij wettelijk recht op heeft en nood aan heeft, ongeacht de zorgcategorie waartoe hij behoort.”

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen