5.5 C
Brussel

Consultant over Vandenbroucke: “Tijdens coronacrisis runden wij de show”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De lijken blijven uit de kast van volksgezondheidminister Frank Vandenbroucke (Vooruit) vallen. Een nieuwe geheime opname in HLN van een consultant bij Deloitte leggen pijnlijke en bezwarende zaken bloot. “Officieel namen ambtenaren de beslissingen, maar eigenlijk runden wij de show.”

Alweer duiken opnames naar boven die Vandenbroucke in een slecht daglicht stellen. Alles kadert in een klacht van en een privé-onderzoek door Medista. Dat bedrijf greep naast een contract om coronavaccins op te slaan. Dat contract ging naar multinational Movianto, maar die toebedeling zou oneerlijk en onregelmatig zijn verlopen.

Schoentjes Vandenbroucke steeds nauwer: “Kan Deloitte strategie overheid beïnvloeden? Ja”

Medista ging daarom zelf onderzoek uitvoeren en dat via privédetectives. Die filmden zo ook consultants die voor de FOD Volksgezondheid werkten tijdens de coronacrisis. En één van hen, actief Deloitte, windt er geen doekjes om: “Ons motto was om de ambtenaren altijd zo veel mogelijk te betrekken bij de beslissin­gen, maar op een informele manier zou je kunnen zeggen dat wij de show runden.”

Die ‘aanbevelingen’ van de consultants zouden immers in veel gevallen amper nog geverifieerd worden door ambtenaren. Daardoor zou het er volgens HLN op neergekomen zijn dat de overheid deed wat de consultants het best vonden. “Kan Deloitte de strategie van de overheid beïnvloeden?”, vroeg de detective zo tijdens de opname. Antwoord: “Ja. Ze staan dicht bij de grote bazen van de administraties. Dat is de weg die je moet gaan. Want die bazen staan op hun beurt dicht bij de kabinetten van de ministers.”

Lees ook:

Medistagate: geheime opnames onderschrijven twijfels over Vandenbroucke

BRON:HLN
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen