6.7 C
Brussel

Communisme blijft falen: brandstofprijzen Cuba door het dak

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Brandstofprijzen zullen vijfvoudig stijgen. In reactie op een diepgaande economische crisis kondigde de communistische Cubaanse regering dit aan. Een liter benzine zou een stijging ondervinden van 25 pesos naar 132 pesos. Deze maatregel, samen met andere prijsverhogingen en beleidsveranderingen, zal de druk op de bevolking verder verhogen te midden van toenemende tekorten en inflatie. Dat meldt BBC News.

De Cubaanse regering heeft aangekondigd dat de brandstofprijzen vervijfvoudigen, wat samenvalt met een diepe economische crisis. Vanaf februari zal een liter benzine stijgen van 25 pesos naar 132 pesos. Deze maatregel, onderdeel van het subsidiebeleid van de regering, beoogt de tekorten te verminderen. Maar dit besluit belast de Cubanen financieel. Vooral degenen die al moeite hebben om rond te komen.

Ook diesel, elektriciteit en aardgas

Minister van Financiën Vladimir Regueiro heeft aangekondigd dat de verhogingen ook diesel, elektriciteit en aardgas zullen treffen. Nieuwe benzinestations zullen uitsluitend Amerikaanse dollars accepteren als betaalmiddel om buitenlandse valuta te verkrijgen voor de aankoop van brandstof op internationale markten. “Deze maatregelen zijn bedoeld om onze economie nieuw leven in te blazen”, vertelde Regueiro maandag aan de staatstelevisie.

Economische crisis

Cuba heeft ernstig te lijden gehad onder economische onrust, die wordt toegeschreven aan de impact van de coronaviruspandemie. Ook strengere Amerikaanse sancties in de afgelopen jaren, en aanhoudende structurele zwaktes speelden hierin een rol.

Alejandro Gil, minister van Economie, verklaarde vorige maand dat de communistische regering van Cuba niet langer brandstof tegen gesubsidieerde prijzen kon verkopen, en benadrukte dat het voorheen “de goedkoopste ter wereld” was.

Effect op de hele samenleving

Professor economie Omar Everleny Pérez vertelde aan persbureau AFP dat hoewel benzine in Cuba misschien goedkoop is in vergelijking met wereldwijde maatstaven, het in verhouding tot de lonen in het land “erg duur” is. Hij voegde eraan toe dat de nieuwe prijsstructuur “de hele samenleving” zou beïnvloeden.

De prijsstijgingen vergroten de kloof tussen inkomsten en uitgaven voor Cubanen, verergeren tekorten aan voedsel en medicijnen, en leiden tot lange rijen bij tankstations. Het openbaar vervoer en de traditionele evenementen zoals de 1 mei-parade ondervinden ook ernstige gevolgen van de brandstofcrisis. Met dit als uitkomst kunnen we besluiten dat de communistische Cubaanse regering opnieuw faalt.

Axelle De Meersman
Axelle De Meersman
Axelle De Meersman (Aalst, 2003°) is studente Psychologie en volgt het binnenlands en buitenlands nieuws op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen