8.6 C
Brussel

Charles Michel zal Europese lijst MR trekken

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Voormalig Belgisch premier Charles Michel zal vroegtijdig afscheid nemen van zijn functie als voorzitter van de Europese Raad. Hij heeft besloten om de lijst van de Waalse partij MR te leiden op Europees niveau. Michel bekleedt de functie van voorzitter van de Europese Raad sinds 2019. Naast deze nieuwe ontwikkeling sluit hij zijn terugkeer naar de Belgische politiek niet volledig uit, zoals gemeld door VRT. Ironisch genoeg eindigt hij zo zijn EU-mandaat net zoals hij voortijdig zijn Belgisch premierschap geëindigd heeft in 2019.

Charles Michel, die van 2014 tot 2019 diende als premier van België, keert terug naar de Belgische partijpolitiek. De doorgewinterde liberaal heeft besloten om de Europese lijst te trekken voor zijn partij, de francofone MR. Hierdoor zal hij zijn positie als voorzitter van de Europese Raad moeten opgeven, omdat hij naar eigen zeggen zeker zijn zetel in het Europees Parlement zal innemen. Op dit moment is het nog gissen wie zijn opvolger als voorzitter van de Europese Raad zal worden.

Michel wil, in zijn eigen bewoordingen, “het Europees project verdedigen bij de kiezer.” Volgens hem hebben alle Europese leiders de plicht om hetzelfde te doen. Hij is van mening dat het een uitdagende periode zal worden voor Europa, en alleen een sterkere Europees Unie de toekomstige problemen kan oplossen.

Verkiezingen

De Europese verkiezingen van juni 2024 lijken zeer belangrijk te worden. De heersende elite van de EU, waaronder Michel en Ursula von der Leyen, staat onder toenemende druk door de sterke opkomst van nationalistische partijen, die naast de nationale politiek ook hun plek in de Europese politiek beginnen te vinden. Zowel de conservatieve ECR-fractie als de nationalistische ID-fractie stijgen in de peilingen, terwijl liberale partijen steeds meer terrein lijken te verliezen.

Maar indien alles misgaat op Europees niveau voor de liberalen, blijkt Michel nog een plan B te hebben. Hij sluit een mogelijke terugkeer naar de Belgische politiek niet uit. “Ik heb ervaring. Ik weet ook dat de omstandigheden een rol mogen spelen, maar het is zeer duidelijk dat mijn keuze een Europese keuze is,” zegt hij. Volgens hem gaan de toekomst van België en de EU hand in hand.

BRON:VRT
Ward Van Meensel
Ward Van Meensel
Ward Van Meensel (Lier, 2000°) is student Taal- en Letterkunde aan de KULeuven. Hij volgt buitenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen