8.6 C
Brussel

Cd&v zet communautaire eisen nu al in de koelkast

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Voor voorzitter Sammy Mahdi (cd&v) lijken de laatste Vlaamsgezinde kantjes van zijn partij overbodige ballast te zijn. Dat schrijft Het Nieuwsblad. De verschuiving op communautair vlak lijkt zich vooral bij de jongere generatie af te spelen. Mahdi vindt immers dat het na 2024 “met een staatshervorming mag als het kan, zonder als het moet”.

Cd&v heeft in alle afgelopen staatshervormingen een prominente rol gespeeld. Echter is het duidelijk dat voor partijvoorzitter Sammy Mahdi de Vlaamse communautaire eisen geen prioriteit meer zijn. In een interview met De Standaard zei Mahdi nog dat “de bevoegdheden homogener verdeeld moeten worden […] Maar ik wil het land daarvoor in ieder geval niet blokkeren. De mensen zitten niet te wachten op een verhaal van confederalisme of niets. Veiligheid, koopkracht en zorg staan voor hen voorop.”

Na Open Vld ziet N-VA ook een tweede communautaire bondgenoot afhaken, de twee coalitiepartners van N-VA in de Vlaamse regering dan nog. Behalve Vlaams Belang staat zo geen enkele Vlaamse partij nog aan dezelfde kant op communautair vlak. De alliantie die de voorzitter heeft gesloten met Les Engagés speelt daarnaast ook een grote rol. Die lopen, net als de andere Waalse partijen, niet onmiddellijk warm van een nieuwe staatshervorming.

Jongere generatie VS oudere generatie

Vooral bij de jongere generatie verschuift het Vlaamse DNA van de partij naar de achtergrond. Jong cd&v pleitte eerder zelfs voor het herfederaliseren van bevoegdheden en voor de invoering van een federale kieskring.

“Vergeet niet dat mensen zoals Wouter Beke en Koen Geens nationaal weg zijn. Met Sammy Mahdi aan het stuur is die Vlaamsgezindheid ook wat weg”, zegt politicoloog Nicolas Bouteca (UGent).

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen