6.6 C
Brussel

Cd&v plooit in abortusdossier

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In het debat rond het abortusdossier roept de voorzitter van Open Vld, Egbert Lachaert de christendemocraten op tot een constructieve houding. De partij van Sammy Mahdi (cd&v) vindt het voorstel van de Open Vld te lang, maar versoepelt hoe dan ook toch in vergelijking met 2020. Dat meldt VRT. Concreet willen de christendemocraten dat de abortustermijn wordt verlengd tot 14 weken, terwijl het nu 12 weken is. Op 14 weken is de foetus al 8,5 cm groot, heeft het al ogen en andere gevormde organen en is de hartslag hoorbaar.

In De Afspraak op Vrijdag deelde Lachaert mee dat er een afspraak was gemaakt met de christendemocraten. Ze zouden over ethische thema’s elkaar niet voor het blok zetten, maar er komt wel een wijziging. Hiermee schuift de cd&v haar originele standpunt inzake het abortusdossier tegenover 2020 van zich af. Toen was men absoluut niet te te spreken over het versoepelen van de abortuswet en wou men zelfs geen regering vormen, moest men versoepelen. Daar komt nu verandering in.

14, 18 of 20 weken? Wat zal het worden voor de cd&v?

De Open Vld vraagt aan de partij van Mahdi om de abortustermijn te verhogen naar 18 à 20 weken. In het VRT-programma Terzake vertelde Kamerlid Els Van Hoof: “Er zijn voor onze partij objectieve en wetenschappelijke redenen voor een termijn van 14 weken. Wij kiezen voor een evenwicht tussen vrouwenrechten en waardigheid van de foetus.”

Tijdens de regeringsonderhandelingen van 2020 zei Sammy Mahdi, toen nog geen voorzitter, nochtans: “Als anderen vinden dat de abortuswet versoepeld moet worden, vorm dan een regering zonder ons”.

Dat de cd&v nu toch plooit voor een versoepeling van 14 weken geeft aan dat ze enkel voor de postjes gaan, vindt Kamerlid Barbara Pas (Vlaams Belang) in ieder geval. Ook Kamerlid Marijke Dillen (Vlaams Belang) veroordeelt de bocht van de christendemocraten ten stelligste. Zo zegt ze dat Mahdi plat op de buik gaat en volop deel neemt aan het paars-groen bestuur.

BRON:VRT NWS
Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen