22.2 C
Brussel

Catalaanse president Puigdemont krijgt gelijk van VN

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Volgens de mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties heeft het besluit van het Spaanse Hooggerechtshof om de voormalige Catalaanse president Carles Puigdemont te schorsen uit zijn openbare functie de rechten van deze laatste geschonden, zo meldt onder andere Politico.

In de resolutie concludeert de commissie van de VN dat het besluit van het Hof om het parlementslid te schorsen voor “vermeende misdaden op basis van openbare en vreedzame handelingen” in 2018 niet voldeed aan de maatstaf van “redelijkheid en objectiviteit” en zijn recht om gekozen te worden schond.

Het arrestatiebevel

Puigdemont, die nu in België woont nadat hij in 2017 Spanje ontvluchtte, staat samen met vier andere separatisten voor een arrestatiebevel. Hij kreeg dit arrestatiebevel voor zijn rol in het omstreden onafhankelijkheidsreferendum van Catalonië dat datzelfde jaar plaatsvond.

In januari oordeelde het Hof van Justitie van de EU dat het besluit van België om de uitlevering van de Catalaanse separatist Lluís Puig aan Spanje te weigeren niet legaal is, tenzij het “systematische tekortkomingen” in het Spaanse rechtsstelsel vaststelt. Dit zou een precedent scheppen voor de zaak Puigdemont.

Het Spaanse Hooggerechtshof liet dezelfde maand de aanklacht tegen hem wegens opruiing vallen, hoewel hem en twee andere Catalaanse separatistische leiders nog andere aanklachten boven het hoofd hangen, waaronder misbruik van openbare middelen.

Puigdemont prijst de resolutie

De voormalige leider van de regio prees de “zeer belangrijke” resolutie in een verklaring en voegde eraan toe dat “Spanje al jaren consequent de politieke en burgerrechten van het Catalaanse volk en zijn vertegenwoordigers schendt”. Spanje is een ondertekenaar van de relevante VN-code, en moet nu zorgen voor “effectieve en wettelijke remedie”, volgens het besluit, hoewel de commissie Madrid geen sancties kan opleggen.

De resolutie volgt op een soortgelijke beslissing van dezelfde VN-commissie in augustus vorig jaar, die oordeelde dat Spanje de politieke rechten van vier andere Catalaanse separatistische leiders heeft geschonden.

“Geen enkele discussie over de rechtsstaat in de EU zal oprecht zijn zolang de schendingen van de rechten door Spanje niet worden erkend, aan de kaak gesteld en volledig aangepakt,” zei hij. Puigdemont reageerde ook zeer tevreden op Twitter:

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen