Volgens politicoloog Carl Devos (UGent) gaan België en de N-VA in vreemde richtingen uit. “Wat is de strategie van iemand die zegt tegen zijn zin premier te worden?”, vraagt Devos zo. De op twee na langste formatie ooit is evenwel één met vooral formateur Bart De Wever (N-VA) aan het stuurt. “De koning der Belgen geeft dus alle vertrouwen aan de voorzitter van N-VA”, klinkt het, nochtans in naam een antiroyalist en Vlaams-nationalist. Want veel meer dan communautaire borrelnootjes (een referentie aan 2010 en ex-cd&v-premier Yves Leterme) zitten er niet aan te komen, luidt het. Devos liet die kritische bedenkingen horen in PAL.
De formatie van de zogenaamde Arizona-regering is er een met een compacter aantal partijen, die ideologisch dichter tegen elkaar zitten dan voorheen. Maar toch lukt het maar niet, ondanks het gegeven dat het communautaire niet eens op tafel ligt. Dinsdag ging De Wever alweer met lege handen naar de koning.
Devos ziet confederalisme in de stijl van Houdini
Nochtans had De Wever wel veel communautaire realisaties belooft. Confederalisme moest er komen, want De Wever zei altijd “dat, als hij dan toch zou moeten toetreden tot die federale regering, hij dat uitsluitend zou doen als er tegelijkertijd voldoende stappen richting confederalisme gezet konden worden”, duidt Devos via PAL. “[De Wever] wijst er dan altijd op dat de hervormingen van de Zweedse regering nadien zijn teruggedraaid door een federale regering met de PS: confederalisme moet ervoor zorgen dat de PS dat enkel in Franstalig België kan corrigeren en er daar ook voor moet opdraaien.”
Maar die “noodzakelijke stappen richting confederalisme liggen bij mijn weten niet op tafel tijdens de lopende formatie”, aldus nog Devos. “En toch stapt Bart De Wever in dit project, omdat hij het land [België dus, red.] wil redden. De hoop van de koning is een Vlaams-nationalist en de Vlaams-nationalist vindt in zijn staatshoofd als het ware een politieke bondgenoot die hem als formateur na al die maanden niet wil lossen.”
En er is nog kritiek van Devos. “Als je de hele tijd een premier hoort die zegt dat hij dat eigenlijk met tegenzin doet, stel je je daar als burger toch vragen bij?”, klinkt het snijdend. “Hoe kunnen burgers vertrouwen hebben in een regering geleid door iemand die blijft zeggen dat hij daar tegen zijn goesting zit. Een regeringsleider moet een zekere goesting, geloof in het eigen project en eigen kunnen uitstralen, als hij burgers wil meenemen op deze moeilijke tocht.”
Lees het volledige interview via PAL.