Het Brussels Gewest kampt met een aanhoudend probleem rond lachgasflessen. In 2024 verzamelde de netheidsdienst Net Brussel bijna 75 ton lege lachgasflessen, een stijging van 25 ton (50%) tegenover het voorgaande jaar. Dat meldt BRUZZ. Deze groei weerspiegelt niet alleen een toename in gebruik, maar ook een bredere verspreiding van het probleem.
Sinds enkele jaren worden grote hoeveelheden lege lachgasflessen aangetroffen in Brusselse straten, ondanks een streng federaal verbod op de verkoop ervan voor recreatief gebruik. De bekende risicoplaatsen, zoals het Josafatpark en het Zuidstation, blijven hotspots. Maar opvallend is dat nu ook in meer welgestelde buurten steeds meer flessen worden gevonden.
Net Brussel benadrukt dat hun cijfers slechts het topje van de ijsberg zijn. Gemeenten, het gewest en openbaar vervoersmaatschappij STIB-MIVB ruimen eveneens aanzienlijke hoeveelheden op. Naar schatting kan het totaal aantal opgehaalde lachgasflessen in 2024 oplopen tot 150 ton.
Niet alleen een lachgasprobleem
De impact van lachgasgebruik is niet alleen zichtbaar in het straatbeeld, maar ook in sluikstort en publieke vuilnisbakken. Het aandeel lachgasflessen in sluikafval steeg van 41,6 ton in 2023 naar 53 ton in 2024. In publieke vuilnisbakken werden zes keer meer flessen gevonden, goed voor 12,4 ton.
Brussels Parlementslid Bob De Brabandere (Vlaams Belang) reageerde op X: “Een lachgasprobleem, een messenprobleem, een vuurwapenprobleem, een drugsprobleem… Maar eigenlijk is er maar één probleem: een bevolkingsprobleem. Een deel van de mensen dat hier vrij rondloopt, hoort gewoon in de gevangenis of in een terugkeercentrum.”
Een lachgasprobleem, een messenprobleem, een vuurwapenprobleem, een drugsprobleem,… Maar eigenlijk is er maar één probleem: een bevolkingsprobleem. Een deel van de mensen dat hier vrij rondloopt, hoort gewoon in de gevangenis of in een terugkeercentrum. https://t.co/GepEtGqgXh
— Bob De Brabandere (@BobDeBrabandere) January 9, 2025
Lees ook: