In de Zevende Dag van 26 maart was Tine Hermans aanwezig. Tine richtte een dag na de Nederlandse provincieverkiezingen van 15 maart de Vlaamse tegenhanger van BoerBurgerBeweging op. Hermans mocht afgelopen zondag haar initiatief ‘BoerBurgerBelangen’ (BBB) komen verduidelijken op televisie. Chris Janssens van het Vlaams Belang bood dit weekend aan om de krachten te bundelen.
Hermans kreeg zondag de mogelijkheid om haar Vlaamse BBB te verduidelijken aan Vlaanderen. Na het succes van de gelijknamige Facebookpagina ‘BoerBurgerBelangen’ – die meer dan 14.000 leden telt – verkondigde ze ambitieus dat ze haar beweging wilt laten uitgroeien tot een politieke partij. Gisteren bevestigde ze dat ze graag naar de kiezer zou trekken in 2024.
Volgens haar beschikt de beweging over genoeg draagvlak, vastberadenheid en expertise om de verkiezingen aan te kunnen. “Het is gewoon ongelooflijk hoeveel draagvlak we nu hebben”, vertelde Hermans op de Zevende Dag. “We zijn al goed omringd door deskundigen. Er zijn juristen en ook heel veel mensen uit het middenveld en aan de basis, die willen meewerken.”
Vlaams minister Jo Brouns (cd&v) reikte zondag openlijk de hand naar Hermans en haar BBB. Hij vindt het vooral belangrijk om zoveel mogelijk de krachten te bundelen. “Ik denk niet dat we in Vlaanderen veel hebben aan een politiek versnipperd landschap”, stelde hij. Maar Hermans loopt niet warm voor een samenwerking. Ondanks ze wel raakvlakken ziet met de christendemocraten wil ze liever haar ‘onafhankelijkheid behouden’.
Chris Janssens wil krachten bundelen met BoerBurgerBelangen
Chris Janssens (Vlaams Belang) ziet vooral een onmogelijke opdracht voor de Vlaamse BBB. Hij stelt dat een partij makkelijk kan instorten als de fundamenten er niet zijn. Hij vindt het dan ook interessanter dat BoerBurgerBelangen het gesprek zou aangaan met partijen die gelijkaardige thema’s reeds aankaarten, zoals het Vlaams Belang. Want enkel inzetten op één thema is volgens Janssens onbegonnen werk zonder ideologische fundering. Dan dreigt men “al snel door de mand te vallen’’.
Daarbovenop is de situatie volgens Janssens volledig anders dan in Nederland. “Daar ligt de kiesdrempel een stuk lager dan hier in Vlaanderen”, gaat Janssens verder. Het is daarom in Nederland veel gemakkelijker om verkozen te geraken. “In Vlaanderen moet BBB van nul beginnen.” Bovendien draaiden de Nederlandse verkiezingen rond stikstof, iets wat in Vlaanderen niet het geval zal zijn, voorspelt de fractieleider tot slot.