21.4 C
Brussel

Belgische gevangenissen behoren tot de meest overbevolkte van Europa

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Uit statistieken van de Raad van Europa blijkt dat de Belgische gevangenissen opnieuw tot de meest overbevolkte gevangenissen van Europa behoren. Ook op het gebied van zelfdodingen behoort België tot de slechtsten van de klas. Dat meldt VRT NWS.

Uit een recente analyse van de Raad van Europa blijkt dat de overbevolking in Europese gevangenissen een groot probleem blijft. De cijfers, die de periode van 31 januari 2022 tot 31 januari 2023 beslaat, laten ook zien dat België met 115 gevangenen per 100 beschikbare plaatsen de vierde slechtste positie in Europa inneemt. Alleen Cyprus, Roemenië en Frankrijk scoren slechter. Het Europese gemiddeldesteeg intussen naar 93,5 gevangenen per 100 plaatsen.

Daarnaast rapporteren de cijfers van de Raad van Europa een hoog aantal zelfdodingen in Belgische gevangenissen, met 14,3 per 10.000 gevangenen, wat boven het Europese gemiddelde van 5,3 ligt. Dit wordt ook gekoppeld aan de slechte omstandigheden binnen de gevangenissen.

42 procent gevangenen heeft niet de Belgische nationaliteit

Verder blijkt dat 42 procent van de gevangenen in België een andere nationaliteit heeft, aanzienlijk hoger dan het Europese gemiddelde van 27 procent. In landen zoals Luxemburg en Zwitserland ligt dit percentage nog hoger. Het Vlaams Belang wil daarom dat criminele vreemdelingen hun straf uitzitten in hun land van herkomst.

“Wij aanvaarden geen excuses voor de hoge criminaliteitscijfers onder de vreemdelingen. Wie misbruik maakt van onze gastvrijheid om hier criminele feiten te plegen, moet kordaat worden aangepakt”, zei Kamerlid Marijke Dillen (Vlaams Belang) reeds in een mededeling. “Veroordeelde criminele vreemdelingen dienen hun straf uit te zitten in hun land van herkomst en via internationale verdragen moet de druk op herkomstlanden om hun veroordeelde onderdanen terug te nemen worden opgevoerd en gekoppeld aan andere maatregelen, zoals de ontwikkelingssamenwerking of het niet verlenen van visa.”

BRON:VRT NWS
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen