22.2 C
Brussel

Belgisch EU-voorzitterschap veegt kritiek en Vlaanderen onder de mat

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Vanaf 1 januari 2024 neemt België een half jaar het EU-voorzitterschap op zich. In het kader daarvan, bezocht een delegatie van het Europees Parlement de Kamer van Volksvertegenwoordigers afgelopen donderdag. Voor het bejubelen van de EU werd alle tijd uitgerekend. PS’ers kregen alle spreektijd die ze wilden, terwijl het Vlaams Belang na lang aandringen slechts één minuut kreeg. Dat stelt de Vlaams-nationalistische partij vast in een communicatie

Met het Belgisch EU-voorzitterschap voor de deur, bezocht een delegatie van het Europees Parlement onder leiding van voorzitter Roberta Metsola gisteren de Kamer. Het doel was om van gedachten te wisselen en het eens te worden over belangrijke politieke dossiers die tijdens het nakende voorzitterschap goedgekeurd dienen te worden. Vertegenwoordigers van de verschillende deelstaatparlementen kregen hierbij ook de kans het woord te nemen.

“PS-Kamervoorzitter Eliane Tillieux is er alvast in geslaagd om Europa een voorsmaakje te geven van dat Belgische voorzitterschap”, stelt Kamerlid Wouter Vermeersch (Vlaams Belang). “Eens te meer bleek Tillieux haar functie onwaardig te zijn.”

EU-voorzitterschap dient vooral om naar de pijpen van de EU te dansen

De systeempartijen krijgen bijzonder veel ruimte om hun ‘mening’ te verkondigen. Het Vlaams Belang moest echter aandringen om het woord te krijgen en kreeg amper een minuut spreektijd. “Terwijl bijvoorbeeld alle aanwezige PS’ers ruim de tijd kregen om hun liefde voor de ondemocratische EU te ventileren, was het duidelijk dat onder het Belgische voorzitterschap geen enkel EU-kritisch geluid geduld wordt”, aldus het Kamerlid.

Eveneens gooide Tillieux naar eigen goeddunken de protocollaire rangorde in dit land overhoop. De voorzitter van het Vlaams Parlement mocht pas het woord nemen na de vertegenwoordigers van het Waalse, Brusselse en Duitstalige Parlement. Aanwezige Vlaamse Parlementsleden kregen zelfs het woord niet. Voor het Vlaams Belang is de boodschap dan ook duidelijk: ook bij het Europees voorzitterschap blijven Vlamingen tweede- of derderangsburgers.

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen