5.9 C
Brussel

België feliciteert dubieus verkozen Congolees staatshoofd

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Dinsdagavond feliciteerde België het Congolese staatshoofd Félix Tshisekedi met zijn herverkiezing, zo meldt Belga. Hij werd bij de verkiezingen van 20 en 21 december herkozen als president. Echter was er bij de verkiezingen sprake van bijzonder veel onregelmatigheden.

Céni, de Congolese kiescommissie, maakte tien dagen geleden bekend dat Tshisekedi, volgens gedeeltelijke resultaten, meer dan 73 procent van de stemmen zou hebben gehaald. Op sommige plaatsen deden monsterscores echter vragen rijzen. Het Grondwettelijk Hof heeft de overwinning dinsdag bevestigd, nadat een klacht van een tegenkandidaat werd verworpen.

“La Belgique adresse ses félicitations”

In een bericht op X uit de FOD Buitenlandse Zaken zich positief over “het democratische elan waarvan de bevolking tijdens deze verkiezingen eens te meer blijk heeft gegeven, ondanks de moeilijkheden, met name de talrijke logistieke en operationele problemen en de gemelde onregelmatigheden.”

De “talrijke logistieke en operationele problemen en de gemelde onregelmatigheden” verwijzen impliciet naar de beslissing van de kiescommissie om de stemmen van 82 tegenkandidaten, onder wie enkele politieke zwaargewichten, in bepaalde kiesdistricten te annuleren wegens fraude en corruptie.

Onregelmatigheden

Ook verliep de stembusgang zelf niet van een leien dakje. Op verschillende plaatsen geraakte het kiesmateriaal niet op tijd ter plaatse en gingen de stembureaus later open. Op heel wat plaatsen werd ook nog de volgende dag(en) gestemd. Slechts in 57 procent van de 1.385 stembureaus die onafhankelijke waarnemers bezochten werden géén onregelmatigheden vastgesteld.

BRON:belga
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen