21.4 C
Brussel

Bart De Wever (N-VA) laat Vlaamse onafhankelijkheid vallen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Voor N-VA-voorzitter Bart De Wever hoeft de Vlaamse onafhankelijkheid niet meer. Dat zei hij te gast bij De Ochtend op Radio 1. Confederalisme zou volstaan voor de politicus. Hiermee gaat hij in tegen artikel 1 van zijn partijstatuten, maar dat deed de N-VA eerder ook al.

“Als confederalisme ertoe leidt dat je je eigen financiële verantwoordelijkheid hebt, dat je welvaart in Vlaanderen kan versterken en beschermen, volstaat dat voor mij.” Dat verkondigde De Wever in de studio van Radio 1. Daarmee gaat de N-VA-voorzitter in tegen zijn eigen statuten.

Artikel 1 van die partijstatuten stelt namelijk dat de N-VA streeft naar een onafhankelijke republiek Vlaanderen. Maar in de praktijk verdween die eis al decennia geleden in de koelkast. Nu begraaft De Wever die ook definitief, na eerder al zijn communautaire eisen voor deze verkiezingen te hebben opgeborgen.

“Deze bocht van Bart maakt de keuze voor echte Vlamingen op 9 juni nog gemakkelijker”, reageert Kamerkandidaat Kurt Moons (Vlaams Belang) op sociale media. “Enkel een sterk Vlaams Belang toont aan de Belgische en Franstalige politieke elite de standvastigheid en vastberadenheid van de Vlamingen.”

N-VA: Vlaamse onafhankelijkheid hoeft niet

Dat de Vlaamse onafhankelijkheid geen prioriteit is voor de N-VA, wisten we al langer. Bij de formatie van de vorige Zweedse regeringscoalitie in 2014 stak de partij zijn communautaire eisen in de koelkast om een regeringsdeelname te verzekeren. Nu doet De Wever dat zelfs al voor de uitslag binnen is.

De partij liet enkele weken geleden weten dat ze ook zonder staatshervorming in een federale regeringstappen. Maar dan moet voorzitter De Wever wel premier worden. “Wat de N-VA voorstelt is confederalisme met een financiële garantie van 25 jaar van Vlaanderen naar Wallonië”, zei Waalse kopman Drieu Godefridi (N-VA). Een kwart eeuw transfers, dus.

Lees ook:

N-VA wil Wallonië nog minstens 25 jaar aan Vlaams infuus

BRON:Radio 1
Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als politiek redacteur de binnenlandse en Europese berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en werkstudent aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen