21.4 C
Brussel

Barbara Pas: “treinverkeer moet efficiënter en veiliger”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In ‘De Oplossing‘, een segment uit VTM NIEUWS, werd vrijdag de vraag gesteld aan fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang) hoe haar partij ervoor gaat zorgen dat de treinen op tijd zullen rijden. Volgens Pas moet er meer geïnvesteerd worden in infrastructuur en veiligheid, en moet er een Vlaamse spoorwegenmaatschappij komen.

Vorig jaar reed amper acht op de tien treinen op tijd. Tegelijkertijd werden er zo’n 46.000 treinritten geschrapt. Barbara Pas neemt bijna dagelijks de trein van Dendermonde naar Brussel en ondervindt dus zelf ook hoeveel hinder er bij een treinrit kan komen kijken.

Vlaams spoorbedrijf

Terwijl de sporen van Infrabel zijn, blijven de treinen die daarop rijden van de NMBS. Volgens Pas zou het echter beter zijn mochten zowel de sporen, als de treinen onder één spoorwegmaatschappij horen. Die maatschappij hoort volgens Pas Vlaams te zijn en niet Belgisch. “Meer efficiëntie, één raad van bestuur en een Vlaams spoorbedrijf”, zijn volgens Pas de oplossingen. “Als we voor een onafhankelijk Vlaanderen zijn, dan menen we ook dat we het zelf beter kunnen organiseren.”

Maar zou het treinverkeer niet juist stroever lopen als we aparte Vlaamse en Waalse spoorwegmaatschappijen hebben? “Integendeel”, stelt Pas. “Die kunnen perfect samenwerken, zoals dat nu ook al gebeurt in andere landen.”

Treinverkeer veiliger

Ook vindt het Vlaams Belang dat er sterk geïnvesteerd moet worden in nieuwe treinen, in extra sporen, in extra personeel en in veiligheid. “Er vinden gemiddeld zes geweldsincidenten per dag plaats tegen het spoorwegpersoneel. Dat helpt natuurlijk niet om de lege vacatures [bij NMBS en Infrabel] in te vullen. Daarom zouden wij graag van Securail en de Spoorwegpolitie één veiligheidsdienst voor de sporen maken, zodat er een eenheid is van commando en zodat communicatie vlotter kan verlopen.”

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen