1.8 C
Brussel

“Autoritaire trekjes”: afgang voor cd&v dankzij Community Notes

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De kritiek van cd&v-voorzitter Sammy Mahdi op zijn federale coalitiepartner Vooruit werd al snel een afgang voor zijn eigen partij. “Ongevaccineerden die nergens nog binnen mogen. Zo’n autoritaire trekjes mogen geen plaats hebben in onze samenleving”. Community Notes herinnerde lezers eraan dat ook cd&v de verplichte vaccinatie en coronapas steunde.

In VTM NIEUWS deed Sammy Mahdi, voorzitter van cd&v, enkele opvallende uitspraken over de socialisten van Vooruit en hun voormalig voorzitter Conner Rousseau. “Het gaat om een wereldbeeld dat niet bij mijn partij past”, wist Mahdi te vertellen over zijn federale coalitiepartner. “Sommige ideeën van Vooruit getuigen van een totalitaire kijk op de wereld”. Op X (voorheen Twitter) deelde zijn partij deze boodschap.

Als voorbeeld haalde Mahdi terecht de coronapas en vaccinatieplicht aan: “ongevaccineerden die nergens nog binnen mogen. Zo’n autoritaire trekjes mogen geen plaats hebben in onze samenleving”. Met dit intern paspoort wilde men mensen de toegang tot openbare gebouwen, restaurants, bedrijven… ontzeggen als ze niet (voldoende) gevaccineerd waren.

Community Notes zet Mahdi voor schut

De voorzitter van cd&v lijkt echter een cruciaal detail over het hoofd te hebben gezien: ook zijn partij steunde de vaccinatieplicht en de coronapas. Een Community Note, een functie op X die gebruikers toelaat om context toe te voegen aan een post, friste het geheugen van lezers hieromtrent even op.

In 2021 riep federaal parlementslid Franky Demon (cd&v) namens zijn partij op om de coronapas in heel Vlaanderen in te voeren. Ook de vaccinatieplicht moest er komen, zo adverteerde cd&v zelf op sociale media.

Samen met Open Vld en Vooruit wilde de partij de vrijheid van de Vlamingen aan banden leggen. De N-VA twijfelde, al waren enkele prominente kopstukken, zoals Zuhal Demir, expliciet voorstander.  Enkel het Vlaams Belang verzette zich tegen deze “autoritaire trekjes”, zoals Mahdi ze noemde.

Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als redacteur de binnenlandse berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en student aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen