-1.7 C
Brussel

Asielzoekers verblijven gemiddeld 531 dagen in opvang

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Asielzoekers die in 2024 de asielopvang hebben verlaten, verbleven daar gemiddeld 531 dagen. Dat bevestigt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) in haar antwoord op een vraag van Kamerlid Francesca Van Belleghem (Vlaams Belang). “De reeds genomen maatregelen om de verblijfsduur te verkorten, zijn duidelijk onvoldoende”, hekelt Van Belleghem in een partijmededeling.

De gemiddelde verblijfsduur van 531 dagen toont wederom een toename vergeleken met 2023, toen dit 513 dagen bedroeg, en met 2022, toen dit nog 509 dagen bedroeg. “Deze stijging is op zijn minst onverwacht te noemen”, stelt Francesca Van Belleghem (Vlaams Belang).

De Moor heeft in juni immers nog maatregelen genomen, net om de gemiddelde verblijfsduur te verkorten. Iedereen die een negatieve asielbeslissing kreeg, moest de opvang binnen een periode van 30 dagen verlaten”, verklaart het Kamerlid.

“We zijn ondertussen een half jaar verder. De effecten van De Moors maatregelen hadden al ‘voelbaar’ moeten zijn. Dat de gemiddelde verblijfsduur alsnog stijgt, kan alleen maar betekenen dat de genomen maatregelen ruim onvoldoende zijn”, hekelt Van Belleghem. “De belangrijkste maatregelen die men moet nemen, zijn maatregelen om de instroom van asielzoekers te doen dalen, waardoor de asieldiensten sneller kunnen beslissen en men dus ook snel de asielopvang terug kan verlaten.”

Meer dan negen jaar in opvang

Van Belleghem roept de staatssecretaris ook op om actie te ondernemen tegen excessen. “Uit een antwoord op een schriftelijke vraag blijkt dat de langste verblijfsduur in een opvangcentrum maar liefst 3.419 dagen bedraagt. Dat is meer dan negen jaar. Het zou om een zwaar zieke persoon gaan die ten laste van de asieldiensten in een zorginstelling verblijft. Blijvend procederen kan niet de oplossing zijn.”

“En de langste verblijfsduur in een lokaal opvanginitiatief bedraagt 1.466 dagen of vier jaar. Hier betrof het een niet-begeleide minderjarige vreemdeling, waarbij zijn of haar asielverzoek vermoedelijk werd afgewezen, maar die omwille van minderjarigheid niet teruggestuurd kon worden naar het land van herkomst”, gaat het Kamerlid verder.

“Sinds het bereiken van de meerderjarigheid, heeft de persoon in kwestie een nieuw asielverzoek ingediend. Asielzoekers kunnen bijna tot in het oneindige blijven procederen, ook al werd hun asielverzoek reeds afgewezen. De volgende regering moet snel werk maken van een regeling die het eindeloos procederen onmogelijk maakt”, besluit Van Belleghem.

Gijs Granitzer
Gijs Granitzer
Gijs Granitzer (2003°, Hasselt) is student Rechten aan de KU Leuven en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen