18.7 C
Brussel

Asielmigranten weer op hotel: 1.900 euro per maand, per migrant

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Asielmigranten worden opnieuw op hotel opgevangen. Dat besliste staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v). De maatregel kost maar liefst 8,4 miljoen euro tegen eind dit jaar. Omgerekend is dat 1.900 euro per maand, per migrant. “Hotel Belgica is weer geopend!”, reageert Tom Van Grieken.

Tot voor de verkiezingen was het een ‘rode lijn’ voor cd&v-voorzitter Sammy Mahdi, maar nu gaat de federale regering toch opnieuw hotelkamers huren voor asielmigranten. De peperdure maatregel is nodig omdat “de instroom zo hoog blijft”, volgens staatssecretaris De Moor (cd&v).

“Hotel Belgica is weer geopend!”, reageert Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken op sociale media. “We zijn twee weken na de verkiezingen en het signaal van de kiezer die minder migratie wil, is alweer vergeten. Wanneer wordt er werk gemaakt van een degelijk terugkeerbeleid in plaats van alsmaar aanzuigeffecten bij te creëren?”

Asielmigranten op hotel

De geraamde dagprijs voor de hotelopvang bedraagt tussen 60 en 62 euro per asielmigrant. Dat betekent een totaal prijskaartje van maar liefst 8,4 miljoen euro voor de resterende zes maanden in dit jaar. Er worden daarmee 728 migranten opgevangen. Omgerekend kost dit de belastingbetaler dus 1.900 euro per maand, per asielmigrant.

De timing van deze beslissing is opvallend: de Kamer is ontbonden, waardoor er voorlopig geen controle mogelijk is op regeringsbeslissingen. En ook een nieuwe regering zal de dure opvangcontracten van de Moor moeten respecteren. De staatssecretaris veegt de kritiek van tafel en zet door in lopende zaken.

Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als politiek redacteur de binnenlandse en Europese berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en werkstudent aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen