5.5 C
Brussel

Arrogante Paul Van Tigchelt werkt als rode lap op een stier

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In zijn korte tijd als justitieminister heeft Paul Van Tigchelt (Open Vld) zichzelf snel in de schijnwerpers geplaatst met zijn scherpe tong. De recente confrontatie met stakende cipiers werpt twijfels op over zijn aanpak. Dat meldt Belga. Zijn weinig toegeeflijke houding roept vragen op. Zelf ziet hij ook het probleem niet in en schuift hij de schuld door naar de cipiers.

Laatste maandag vond er een staking plaats van onbepaalde duur van de cipiersbonden. Zij zijn al geruime tijd verontwaardigd over de overbevolking in gevangenissen. De vakbonden hadden gehoopt dat de minister van Justitie een oplossing zou presenteren voor het gebrek aan personeel, vooral na een recent incident waarbij een gevangene werd gefolterd door medegevangenen in de gevangenis van Antwerpen. Echter, zo’n oplossing bleef uit.

Van Tigchelt waarschuwde echter dat hij bij aanvang van de staking cipiers zou opvorderen om een minimale personeelsbezetting in de gevangenissen te handhaven. Deze aankondiging werkte als een rode lap op een stier. De minister heeft zelf alles opgeblazen en verbrandde de schepen achter zich. Zijn laatste redmiddel heeft hij zelf vernietigd. De crisis benadrukt de uitdagende balans waar Van Tigchelt mee worstelt.

Grap over ontslag valt in slechte aarde

Daarnaast krijgt hij veel kritiek. Is Van Tigchelt niet te veel gericht op handhaving, en te weinig op diplomatie? Het snel toeschrijven van verantwoordelijkheid voor de folteringen in Antwerpen aan de cipiers, is een van de redenen waarom de vakbonden momenteel in een strijdlustige modus verkeren. Ook zijn grap tijdens zijn verschijning aan De tafel van Gert, waarbij hij zijn ontslag aankondigde, werd slecht ontvangen.

Verder moet hij op 9 juni al renderen, hierdoor koos hij ervoor om in communicatieve overdrive te gaan. “Het gevaar is dan wel dat je iets te zelfzeker wordt, iets te ongeremd. En ja, soms misschien iets te arrogant. Het is een dunne lijn tussen je ervaringen uitspelen en het potsierlijk maken”, zegt politicoloog Dave Sinardet (VUB) aan Belga.

Van Tigchelt heeft weinig te winnen

Van Tigchelt staat voor een lastig dossier met de overbevolkte gevangenissen, dat niet snel opgelost kan worden. Zijn team erkent dat het toevoegen van extra gevangenissen niet zomaar een eenvoudige oplossing is. De langdurige strijd met de vakbonden tijdens de verkiezingscampagne belooft weinig positiefs voor hem op te leveren. Hij heeft weinig te winnen.

Vlaams Belang wil de werklast voor cipiers inperken

Vlaams Belang erkent de overbevolking in de gevangenissen. Dit resulteert in cipiers die worden geconfronteerd met verbale en fysieke bedreigingen, wat uiteindelijk tot stakingen leidt. De aanwezigheid van drugs onder gedetineerden verergert dit probleem alleen maar. Ook wordt de kwestie van vreemdelingencriminaliteit opzettelijk genegeerd.

Van de 10.785 personen die op 1 januari 2023 in de gevangenis zaten, had 43% (4.683 personen) geen Belgische nationaliteit. Ongeveer driekwart van deze gedetineerde vreemdelingen verblijft illegaal in het land. Vlaams Belang kiest voor het toevoegen van meer cipiers om de werklast te verlichten. Daarnaast ook een verbeterd statuut dat onder andere een betere beloning omvat, en de toekenning van extra premies aan alle cipiers.

BRON:Belga
Axelle De Meersman
Axelle De Meersman
Axelle De Meersman (Aalst, 2003°) is studente Psychologie en volgt het binnenlands en buitenlands nieuws op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen