9.7 C
Brussel

Arbeidseconoom Stijn Baert: “leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt is problematisch”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Gisteren was Arbeidseconoom en professor aan de Universiteit Gent Stijn Baert te gast in de afspraak. Volgens hem is discriminatie op de arbeidsmarkt op basis van leeftijd een groter probleem dan het lijkt.

“Er wordt [maatschappelijk] heel veel gesproken over discriminatie op basis van etniciteit en gender, terwijl we alle praktijktesten die wereldwijd gebeurd zijn samengevoegd hebben, 900.000 fictieve sollicitaties tussen 2005 en 2020. Je ziet dat leeftijdsdiscriminatie echt zeer problematisch is”, aldus Baert.

Stereotypen

“Als je al die praktijktesten samen neemt, dan heeft de oudere kandidaat 34 procent minder kans op een positieve reactie, dan de jongere kandidaat. We zien ook dat dat het enige verschilpunt is tussen Europa en de VS. In de VS is het beter. Daar is er minder leeftijdsdiscriminatie. […] Europa doet het duidelijk minder goed.”

Voor een deel wijdt Baert dat aan een verschil in (arbeids)cultuur en beleid omtrent het aannemen van oudere werknemers. Echter zijn er ook enkele stereotypen op te merken op het Europese continent. “Men ziet als werkgever iemand die 55 of 65 plus is als minder flexibel, minder mee met de technologie. Ook zouden ze minder goed op te leiden en duurder zijn.”

Vogelvrij

“[Dat alles] draagt bij aan een bredere maatschappelijke problematiek, waar ik mij ook heel erg aan stoor. Men spreekt vaak over racisme, maar op dit moment lijken mensen die de 55 voorbij zijn een beetje vogelvrij, zeker als ze dan nog blank en man zijn.”

“Men zegt [bijvoorbeeld] vaak: ‘Dat is een redenering van een oude witte man’. Als je hetzelfde zou zeggen over iemand die tot een andere groep behoord, bijvoorbeeld: ‘dat is nu eens geredeneerd als een persoon met een migratieachtergrond of als een vrouw’, dan zou je dat totaal niet aanvaarden”, besluit hij.

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen