14.7 C
Brussel

Allochtone drugsbaron veroordeeld tot 14 jaar cel

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De strafrechter heeft drugsbaron Abdelilah El Messaoudi, ofwel ‘Black’, veroordeeld tot 14 jaar celstraf. Volgens de rechtbank heeft de allochtoon om en bij de 43 miljoen euro verdiend met de invoer van cocaïne. ‘Black’ kon echter niet aanwezig zijn bij de zitting, daar hij opgesloten zit in een Turkse gevangenis. Dat meldt HLN.

De allochtone drugsbaron is bedenker van de zogenaamde ‘switchmethode’, waarbij cocaïne ons land binnenkomt via een Zuid-Amerikaanse container en vervolgens wordt overgeladen in een Europese container. Dat verkleint het risico op controle. Zijn compaan, ‘Makreel’ werd in 2020 al veroordeeld tot acht jaar cel voor een groot aantal cocaïnetransporten waarbij deze methode werd toegepast. 

Cocaïnetransport

Uit de onderschepte communicatie van de gekraakte berichtendienst Sky ECC bleek dat de organisatie rond El Messaoudi twee planners had ingelijfd bij de logistieke firma Van Moer. Dat moest het transport van grote hoeveelheden cocaïne vergemakkelijken. Op basis van de gelekte berichten kan de organisatie aan twaalf transporten worden gelinkt. Indien alle transporten waren geslaagd, dan zou de organisatie ongeveer 7,2 ton cocaïne met succes hebben ingevoerd. 

Strafvordering

Het openbaar ministerie vorderde veertien jaar cel voor El Messaoudi en 400.000 euro boete. Van zijn compaan Maati K., die alles mee opvolgde en met de planners in contact stond, werd tien jaar cel en 200.000 euro geëist. De twee planners bij de firma Van Moer kregen elk zeven jaar cel en 80.000 euro gevorderd. 

De rechter volgde het openbaar ministerie en besliste een gevangenisstraf voor beide kopstukken. Veertien jaar voor El Messaoudi en tien jaar voor Maati K. Ook de medewerkers van firma Van Moer ontvingen een effectieve gevangenisstraf van zes jaar. 

El Messaoudi zit echter al twee maanden vast in een Turkse gevangenis, waar België om zijn uitlevering vraagt. De rechter sprak nogmaals de onmiddellijke aanhouding van ‘Black’ uit.

BRON:HLN
Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen