Kamerlid Alexander Vanhoecke (Vlaams Belang), hoofd van de persdienst van Vlaams Belang, zetelt in de Kamercommissie Justitie en strijdt tegen straffeloosheid, politieke inmenging en een falend gerechtelijk systeem. Daarnaast zet hij zich in voor een betere bescherming van magistraten en diende hij al meerdere wetsvoorstellen in om Justitie te hervormen.
In die context legde hij een interview af bij V-NIEUWS. Vanhoecke analyseert de malaise binnen Justitie: een systeem dat zelfs zijn eigen facturen niet meer kan betalen. Hij wijst op de groeiende straffeloosheid als motor van stijgende criminaliteit en pleit voor fundamentele hervormingen, waaronder een striktere opvolging van veroordeelde criminelen en een nultolerantiebeleid voor misdaad. Volgens Vanhoecke ontbreekt het vooral aan politieke wil: “Als een straf wordt uitgesproken, moet die ook effectief uitgevoerd worden.”
Hoe zou u de huidige staat van de Belgische justitie omschrijven?
Vanhoecke: “Justitie kampt met enorme problemen die het gevolg zijn van decennia aan wanbeleid en structurele onderfinanciering. Onze gevangenissen zitten overvol en straffen worden niet uitgevoerd. Justitie krijgt ook zijn eigen facturen niet meer betaald. Maar het echt fundamentele probleem is dat Justitie niet meer in staat is om een gevoel van rechtvaardigheid te creëren”
Wat ziet u als de belangrijkste oorzaken van de stijgende criminaliteit in België?
Vanhoecke: “Er is een groeiende straffeloosheid. Dat ervaren zowel slachtoffers als daders en dat hoeft ook niet te verbazen als straffen niet worden uitgevoerd. Veel kleine vormen van criminaliteit worden eenvoudigweg niet vervolgd, laat staan ooit bestraft”.
“Die straffeloosheid begint trouwens daar, bij die (kleinere) criminaliteit. Het eerste contact met de politie leert vaker wel dan niet dat men ergens mee wegkomt. Bij jongeren, vaak van allochtone origine, wordt er bovendien amper door de ouders gecorrigeerd of toezicht gehouden. Ouderlijke verantwoordelijkheid is een fundamentele factor. Maar vandaag krijgen ouders die er niks aan doen om te verhinderen dat hun kinderen voor overlast zorgen, gewoon financiële ondersteuning.”
Wat moet er concreet gebeuren om de straffeloosheid en de fopstraffen in ons land aan te pakken?
Vanhoecke: “Politieke wil is de essentie. Als een straf wordt uitgesproken, moet die ook uitgevoerd worden. Daarnaast kunnen criminelen die veroordeeld zijn voor zware strafbare feiten in principe nog 15 jaar onder controle en toezicht worden geplaatst van de strafuitvoeringsrechtbank.
“Het Vlaams Belang heeft een wetsvoorstel ingediend om die terbeschikkingstelling voor sommige profielen en criminelen levenslang te maken. Alleen op die manier kan de maatschappij immers beschermd worden tegen kernpsychopaten en seksuele roofdieren. De moord op Julie Van Espen door de toen reeds veroordeelde crimineel Steve Bakelmans was zo nooit gebeurd met zo’n regelgeving.”
Hoe kunnen we magistraten beter beschermen tegen bedreigingen en politieke druk?
Vanhoecke: “Door ervoor te zorgen dat criminelen hun activiteiten niet eenvoudigweg kunnen verderzetten vanuit de cel. Nog niet zo lang geleden bleek dat onderzoeksrechters moesten onderduiken, omdat ze bedreigd worden door criminelen vanuit de cel. Daar moeten we echt paal en perk aan stellen”, reageert het Kamerlid. “We hebben nood aan strenge drugscontroles in de gevangenissen en moeten de communicatiekanalen van criminelen vanuit de cel stilleggen.”
Iets geheel anders. Wat is uw visie over ‘trial by media’ en perslekken binnen justitie?
Vanhoecke: “Het is aan de rechterlijke macht om te oordelen over schuld of onschuld. De media is vaak zeer selectief in zijn verontwaardiging. Net daarom kunnen we niet genoeg het belang van een rechtvaardige Justitie benadrukken. ‘Justice must not only be done, but must also be seen to be done’, ofwel: rechtvaardigheid moet niet alleen geschieden, mensen moeten het ook zien uitgevoerd worden. Dat is de beste bescherming tegen ‘trial by media'”.