5.5 C
Brussel

AfD en RN versterken banden voor Europese ambities

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Een nieuwe, sterke alliantie van Duitse en Franse rechtse krachten lijkt zich te ontwikkelen na een ontmoeting tussen de leider van Alternative für Deutschland (AfD) en de leiders van de Rassemblement National in Parijs. Zo meldt Remix.

Alice Weidel, lijsttrekker van de opkomende AfD, beschouwde de topontmoeting met het leiderschap van Marine Le Pen als cruciaal voor hun gezamenlijke doelen. Men keek vooral met het oog op de komende Europese verkiezingen.

“De bijeenkomst met Marine Le Pen en partijvoorzitter Jordan Bardella was erg belangrijk en veelbetekenend voor onze gezamenlijke samenwerking en voor de komende Europese verkiezingen”, vertelde Weidel aan het Duitse nieuwsportaal Junge Freiheit.

Desinformatiebestrijding

Tijdens de bijeenkomst kwamen ook vermeende onthullingen van het Duitse nieuwsagentschap Correctiv ter sprake, gefinancierd door de Duitse linkse regering. Deze onthullingen beweerden dat AfD-leden een bijeenkomst bijwoonden in de buurt van Potsdam, waar massadeportaties werden besproken.

Aanvankelijk leek de Rassemblement National te aarzelen over hun alliantie met de AfD binnen de EU-parlementaire groep Identiteit en Democratie (ID), waarin het Vlaams Belang ook zit. De ontmoeting tussen Weidel en Le Pen lijkt de zaken tussen beide partijen te hebben verduidelijkt.

“Tijdens het gesprek heb ik gewezen op de huidige campagne tegen de AfD, die al gaande is sinds het verhaal dat Correctiv verzon, werd gepubliceerd. Deze strijd tegen desinformatie en laster brengt de Alternative für Deutschland en de Rassemblement National alleen maar dichter bij elkaar,” zei de AfD-leider.

Exploratie van Allianties

Weidel benadrukte de toenemende band tussen AfD en de Rassemblement National met een gedeelde strijd tegen desinformatie. Hoewel er nog steeds belangrijke verschillen bestaan tussen de twee partijen, met name over deportatiebeleid, streven ze samen naar versterking van de nationale soevereiniteit in relatie tot de Europese Unie. Dat ondanks hun ideologische verschillen.

De strategen van de Rassemblement National zijn bezig met het verkennen van mogelijke allianties, vooral met de rechtse ECR-fractie. Ondertussen zijn er ook overwegingen gemaakt om samen te werken met de Europese Volkspartij. Momenteel zet Le Pen een bekende naam, Fabrice Leggeri, voormalig hoofd van het Europese grensagentschap Frontex, in als kandidaat voor het Europees Parlement voor de Rassemblement National.

BRON:Remix
Axelle De Meersman
Axelle De Meersman
Axelle De Meersman (Aalst, 2003°) is studente Psychologie en volgt het binnenlands en buitenlands nieuws op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen