10.4 C
Brussel

Blancquaert (VB): “Dit is stadskas spekken op kap van werkende Vlaming”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Woensdagmiddag ondervroeg Vlaams Parlementslid Adeline Blancquaert (Vlaams Belang) in het Vlaams Parlement minister voor Begroting en Wonen Matthias Diependaele (N-VA) over de hoge gemeentelijke heffingen die geheven worden op ongeschikte en onbewoonbare woningen. Die heffingen worden geheven als de termijn overschreden wordt om een onbewoonbaar huis te renoveren. Bij sommige gevallen, zo vertelde Blancquaert, kon er wel gesproken worden over overmacht. Maar daar wordt geen rekening mee gehouden volgens haar.

Gemeenten hebben autonomie om te bepalen hoe zwaar heffingen zijn op onbewoonbare woningen. Die regelgeving probeert zogenoemde ‘huisjesmelkers’, maar vooral ook verkrotting tegen te gaan.

Maar er zijn verschillende gevallen waar eigenaars de beste bedoelingen hebben en proberen renoveren, stelde Blancquaert woensdag in het Vlaams Parlement. Toch worden zij gestraft doordat ze de termijn overschreden hebben om hun onbewoonbare woning te verbouwen. Maar bij enkele gevallen is er volgens Blancquaert wel sprake van overmacht.

“Goede richtlijnen zijn volgens ons noodzakelijk om deze situaties te vermijden”, klonk het. “Mensen die hun steentje bijdragen, moeten we ondersteunen en niet bestraffen. We strijden tegen huisjesmelkerij, maar weigeren mee te gaan in deze heksenjacht.”

Blancquaert vindt het een geval van “spekken van de stadskas”

Woning renoveren, wordt als maar duurder, dat is ook te zien aan als maar meer bouwbedrijven die overkop gaan. Boetes aanrekenen die kunnen oplopen tot wel 24.000 euro is dan ook een brug te ver voor het parlementslid van het Vlaams Belang. Want mensen die aan het verbouwen zijn, zitten vaak al op hun tandvlees. “Het kan toch niet de bedoeling zijn dat gemeentelijke autonomie gaat leiden tot spekken van de stadskas door mensen die het wel goed voor hebben”, concludeerde Blancquaert.

Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen