13.3 C
Brussel

Aantal vluchtmisdrijven grootste in 10 jaar

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Vorig jaar werden 4.700 verkeersongevallen met verwondingen of zelfs dodelijke afloop opgevolgd door een vluchtmisdrijf. Dat melden verkeersinstituut VIAS en BELGA. Het gaat om een record: het is het grootste aantal in 10 jaar. Meestal gaat het om voetgangers en fietsers. Wat evenwel ook is toegenomen is de pakkans. 85% van de daders wordt na vluchtmisdrijf alsnog gepakt.

Er waren meer dan 37.000 ongevallen met een letsel of erger als gevolg vorig jaar. Een duizelingwekkende 4.708 daarvan gingen gepaard met vluchtmisdrijf. Dat betekent dat de dader wegrijdt zonder een melding te maken. Dat is bijzonder schadelijk, omdat net de eerste minuten na een aanrijding zo cruciaal zijn voor het slachtoffer en het verschil kunnen maken tussen leven en dood.

Het gaat om het grootste aantal vluchtmisdrijven sinds 2013, een evolutie die des te ernstiger is omdat het totale aantal ongelukken is gedaald. Met andere woorden: het relatieve aandeel van vluchtmisdrijven ten aanzien van alle ongelukken is nog feller toegenomen.

Het grootste aandeel vluchtmisdrijven vindt plaats in Brussel. Daar resulteerde 16 procent van de ongevallen met letsel of overlijden in een vluchtmisdrijf, tegenover 12 procent in Vlaanderen en 10 procent in Wallonië.

Meer en meer daders vluchtmisdrijven worden gepakt

De meeste daders worden echter wel gepakt. Het gaat om 85% nu tegenover 76% in 2013. Die vooruitgang kan grotendeels worden verklaard door de grote groei aan camera’s, zowel in de openbare als in de private sfeer, stelt men bij VIAS.

De zelf aangegeven motieven van dit soort daders varieert. De meerderheid van de daders bagatelliseert de ernst van het ongeval (31%) en betwist in feite hun misdrijf. 19% wil dan weer de kosten van het ongeval te ontlopen. Nog een 13% rijdt dan weer onder invloed van drugs of alcohol en wil de boetes rond deze overtreding vermijden.

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen