6.3 C
Brussel

Aantal tijdelijke huisverboden verdrievoudigd sinds 2020

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Afgelopen jaar kregen in Vlaanderen 662 mensen een tijdelijk huisverbod opgelegd. Dat is een sterke stijging tegenover het jaar daarvoor (488) en een verdrievoudiging tegenover 2020 (217), zo meldt Het Nieuwsblad.

Een tijdelijk huisverbod (THV) kan door de rechtbank opgelegd worden als er sprake is van intrafamiliaal geweld en de aanwezigheid van een persoon een ernstig en onmiddellijk gevaar betekent voor de andere personen op dezelfde verblijfplaats. In dat geval moet degene aan wie het THV is opgelegd de verblijfplaats onmiddellijk verlaten en wordt hem of haar verboden om contact te hebben met de andere betrokkenen.

Bijkomende middelen

De wet op het tijdelijk huisverbod bestaat sinds 2013, maar bleef lang dode letter. De groei van het aantal THV’s is volgens het kabinet van minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) vooral te verklaren door het groeiend bewustzijn bij politie en parket, evenals aan de inzet van extra middelen om gezinnen in gewelddadige situaties te begeleiden.

Door een tijdelijk huisverbod van maximaal 14 dagen op te leggen kan de rust terugkeren en kan een gezin hulp zoeken voor de problemen. Na een zitting op de familierechtbank kan de maatregel verlengd worden tot maximaal 3 maanden. In de praktijk loopt een tijdelijk huisverbod gemiddeld een kleine 70 dagen, zo blijkt nog uit de cijfers.

Anti-toenaderingsarmband

Het Vlaams Belang betreurt al sinds 2021 dat er weinig gedaan wordt door de meerderheidspartijen om intrafamiliaal geweld tegen te gaan. “In Spanje en Frankrijk wordt het fenomeen van het huiselijk geweld op ernstige wijze bestreden”, zei Kamerlid Katleen Bury (Vlaams Belang) toen. “Zo kent men er niet alleen gespecialiseerde familierechtbanken voor intrafamiliaal geweld, maar wordt er bijvoorbeeld ook gebruik gemaakt van de zogenaamde anti-toenaderingsarmband.”

Deze regeling, die de doeltreffendheid van het tijdelijk huisverbod zeker zou vergroten, werd echter weggestemd door de meerderheidspartijen. “Onbegrijpelijk hoe voor slachtoffers bijzonder nuttige zaken worden verworpen, gewoon omdat onze partij het op de agenda plaatste”, aldus Bury in 2021.

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen