8.6 C
Brussel

Aantal gokverslaafden op zwarte lijst van Kansspelcommissie verdubbeld

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het aantal gokverslaafden met een toegangsverbod voor onder meer gokkantoren en casino’s is op amper drie jaar tijd verdubbeld.  De cijfers in België zijn van 4.796 mensen in 2020 naar 9.330 in 2023 gestegen, zo meldt Belga. De cijfers komen van minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open Vld) op vraag van fractieleider in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang).

Er zijn twee manieren waarop mensen in België een toegangsverbod kunnen krijgen van de Kansspelcommissie. In eerste instantie kunnen personen, die zichzelf willen beschermen tegen de gevaren van een gokverslaving, zelf vragen om verbod. Echter kunnen ook vrienden of familie iemand op de zwarte lijst laten zetten of kan een toegangsverbod juridisch opgelegd worden.

Uit de cijfers van minster Van Tigchelt op vraag van Barbara Pas blijkt dat het aantal mensen met een toegangsverbod in drie jaar tijd verdubbeld is. Ook zouden meer mensen zichzelf op de zwarte lijst laten zetten, dan dat naasten dat voor hen doen. Hoewel die aantallen een pak lager liggen, stegen ook die cijfers in dezelfde periode toch ook van 69 naar 107.

“Stof tot nadenken”

Hoewel de overheid nog steeds in het duister tast over het totaal aantal gokverslaafden, toont de stijging in toegangsverboden wel aan dat er een snel stijgende trend is van het aantal kwetsbare mensen dat zelf om bescherming vraagt.

“Het zijn cijfers die iedereen tot nadenken moeten stemmen”, zegt Pas. Ze wijst op een rondvraag van de Kansspelcommissie afgelopen zomer: “Daaruit bleek dat ongeveer één op vier jongvolwassenen door reclame werd aangezet tot gokken. Ruim de helft zou de voorbije drie jaar een gokje hebben gewaagd. En 13 procent stelt zelfs dagelijks te gokken. Het gaat dus om een wijdverbreid en ernstig probleem.”

Lees ook:

Dagelijks honderden pogingen om te gokken door mensen met verbod

BRON:Belga
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen