5.5 C
Brussel

10 meest opvallende punten uit het nieuwe VB-programma

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In aanloop naar de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen op 9 juni pakte het Vlaams Belang uit met hun nieuwe partijprogramma ‘Vlaanderen weer van ons’. Ontdek 10 van de meest opvallende punten, te beginnen met aanzienlijk meer vrijheid van meningsuiting.

“Vrijheid van meningsuiting behoort tot de essentie van de democratie”, leest het verkiezingsprogramma van het Vlaams Belang. Daarom schaart de partij zich ook volop achter dit fundamentele burgerrecht. “Iedereen is vrij om te denken en te zeggen wat hij of zij wil.” Geen schimmige uitspraakwetgeving of opiniedelicten meer, dus.

Ook alle onderwijsinstellingen, en in het bijzonder universiteiten en hogescholen, moeten volgens de partij respect tonen voor het pluralisme. De vrijheid van meningsuiting van hun studenten moeten ze dan ook beschermen, in plaats van die te bekampen of te bestraffen. Bij laster en oproepen tot geweld trekt het Vlaams Belang uiteraard de grens.

Alle Vlamingen gelijk voor de wet

Het ‘Vlaanderen weer van ons’-programma neemt geen blad voor de mond: weg met de ‘positieve discriminatie’ die inheemse Vlamingen benadeelt en geen verplichte quota meer op basis van geslacht of afkomst. De miljoenen euro’s aan subsidies die naar organisaties als Unia vloeien, moeten ook op de schop.

Vlaamse jeugd opnieuw weerbaar maken

Als het van het Vlaams Belang afhangt, besteden scholieren binnenkort meer tijd aan zelfverdediging en weerbaarheid tijdens de lessen lichamelijke opvoeding. Ook algemene fysieke gezondheid wil de partij aanmoedigen, met onder andere het uitbouwen van sportinfrastructuur en openstellen van gebouwen voor naschoolse, extracurriculaire sport.

‘Big Tech’ aan de democratische leiband

“Algoritmes en anonieme werknemers van buitenlandse ‘Big Tech’-bedrijven” mogen de vrijheden van Vlamingen niet aan banden leggen, volgens het Vlaams Belang. “Wat offline
legaal is, moet ook online legaal zijn.” Sociale mediaplatformen die censureren, moeten dus hard aangepakt worden: tot één miljoen euro boete, per overtreding, per dag.

Wel cultuur, geen (extreem)links activisme

Het Vlaams Belang pakt uit met een uitgebreid cultuurprogramma, in tegenstelling tot wat vele politici en activisten ter linkerzijde beweren. De Vlaams-nationalistische partij wil het cultuurbudget zelfs optrekken tot 2% van de Vlaamse begroting. Maar dat geld moet dan wel naar het promoten van de Vlaamse identiteit, taal en eigenheid gaan, niet naar links-progressieve activisten “om vijandige maatschappijvisies op te dringen.”

‘Nationale Garde’ om recht en orde te versterken

Het is wellicht niemand ontgaan dat no-gozones en gevaarlijke wijken steeds vaker de kop op steken. Lokale overheden trokken al aan de alarmbel en riepen in plaatsen als Anderlecht en andere Brusselse gemeenten reeds de hulp van het federale niveau in. Maar ook de federale politiediensten zijn overbelast, en beschikken niet altijd over de juiste middelen.

Daarom pleit het Vlaams Belang voor een soort ‘Nationale Garde’ binnen het leger, als onderdeel van een ruimere veiligheidscultuur. “Zij kunnen taken op zich nemen waar de politie niet voor is opgeleid of uitgerust, zoals het herstellen van de orde in probleemwijken waar niet alleen burgers, maar ook politie- en hulpdiensten niet langer veilig zijn.”

Vredevolle, ordentelijke Vlaamse onafhankelijkheid

“Het bestuur van België loopt vast”, dus streeft het Vlaams Belang voor een onafhankelijk Vlaanderen, in productieve dialoog met onze Waalse buren. “Wij gaan voor een wettelijke, ordelijke en vreedzame opdeling naar Tsjecho-Slowaaks voorbeeld. Revolutionaire avonturen zijn niet aan de orde en die wijzen wij resoluut van de hand.”

Referenda: het volk zelf aan het woord

“Een zelfzekere democratie heeft geen probleem met bindende referenda. In Zwitserland is het de normaalste zaak van de wereld, waarom kan dat dan bij ons niet?” De Vlaams-nationalistische partij schaart zich dan ook achter Vlaamse volksstemmingen. “Wij hebben vertrouwen in onze mensen en willen hen dan ook meer beslissingsrecht geven.”

Opt-out voor EU-migratiedrang

Het ‘Vlaanderen weer van ons’-programma is duidelijk: “Massale immigratie is geen natuurfenomeen dat ons zomaar overkomt, maar een politieke keuze.” Genoeg geweest met de eindeloze migratiestromen, dus. Daarom pleit het Vlaams Belang voor een EU-uitzondering naar Deens voorbeeld, zodat we opnieuw zelf beslissen over ons migratiebeleid.

Gezinspolitiek voor de volgende generatie

Door economische en financiële druk kunnen koppels maar een beperkte tijd genieten van hun nieuwe ouderschap. Ook de kinderdagverblijven zijn overbelast. Daarom pleit het Vlaams Belang voor een deeltijds opvoedersinkomen. Op die manier kunnen ouders ervoor kiezen om, na afloop van het ouderschaps- of geboorteverlof, deeltijds werken te combineren met deeltijds voor de kinderen zorgen, zonder inkomensverlies.

Geïnteresseerd in de vele andere voorstellen van het Vlaams Belang? Lees het volledige programma hier.

Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als redacteur de binnenlandse en Europese berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en student aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen