18.9 C
Brussel

‘Zuster Eefje’ is na drie jaar terug man: “Ik ben verminkt”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het bleek geen feel-good-story, maar een ware lijdensweg. In 2021 was er veel enthousiaste belangstelling voor ‘Zuster Eefje’ of ook wel Eefje Spreutels, die wilde aansluiten in het klooster. Dat lukte toen niet, maar drie jaar later is de grote wens een grote nachtmerrie geworden. Eefje – oorspronkelijk Johan – gaat vandaag door het leven als Johannes (50). “Een verkeerde diagnose en foute begeleiding” zorgden ervoor dat “mijn lichaam is verminkt”, zo klinkt het in HLN. “Ik ben mijn mannelijkheid kwijt.”

Johannes onderging in de periode sinds 2021 een geslachtsoperatie, maar kwam niet lang erna tot het besef dat die operatie geen antwoorden bood op zijn problemen, die een en ander hebben te maken met misbruik in de kindertijd. De geslachtsoperatie is evenwel niet terugdraaibaar.

‘Gekend Belgisch ziekenhuis’ stelde amper vragen

Johannes kwam terecht in een ‘gekend Belgisch ziekenhuis’ (onder andere UZ Gent specialiseert zich in genderdysforie) maar werd niet adequaat geholpen. “Het misbruik kwam ter sprake, maar ze vonden dat ik zo zeker van mijn stuk was over het feit dat ik vrouw wilde worden”, zo vertelt Johannes in HLN. “Dat ik misbruikt werd, legden ze gewoon naast zich neer. Ik kreeg niet de juiste psychiater toegewezen om die kindertrauma’s te verwerken.”

De gesprekken met de chirurgen volgen daarom al snel. “Vlak voor ik de operatiekamer ingerold werd, zei een stemmetje in mijn hoofd: ‘Doe het niet!’, maar ik deed het toch”, aldus nog Johannes. “Nu is mijn lichaam verminkt. Ik ben mijn mannelijkheid kwijt […]. Ik heb erom gevraagd, ik heb er veel geld voor betaald, maar ik heb niet de diagnose en hulp gekregen die ik nodig had. 20 jaar geleden kende ik iemand die net als ik ook van geslacht wilde veranderen. Hij kreeg toen een vragenlijst opgestuurd van 200 bladzijden die hij moest invullen. Ik wacht nog steeds op dat eerste blad.”

Woke bias bij ziekenhuizen en overheid?

In 2023 bracht een documentaire van Pano ook al aan het licht hoe UZ Gent de nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen in het VK en Finland naast zich neerlegt. In die landen is men veel terughoudender geworden inzake hormonenbehandelingen en daaropvolgende geslachtsoperaties bij kinderen. Dit omdat er een overdiagnosticering plaatsvond/plaatsvindt. Ook is er een onverklaarbare stijging van biologische tienermeisjes die jongen willen worden – iets wat mogelijk een comorbiditeit heeft met autisme waardoor geslachtsbehandelingen niet automatisch een oplossing bieden.

Johannes kreeg zijn medische kosten bij zijn eerste transitie terugbetaald, maar botst nu op een muur in de zoektocht naar hulp voor zijn detransitite. Het verwijderen van de borstprotheses kost zo alleen al een 5.000 euro. “Wanneer je een eerste keer van geslacht verandert, krijg je daar tegemoetkoming voor. Wanneer je achteraf spijt hebt en je keuze terug wil veranderen, laat de overheid je vallen als een baksteen”.

Johannes helpen, kan hier.

BRON:HLN
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen